Nodibinājums "Pilsētai un pasaulei" sestdien drukātajos masu medijos izplatījis paziņojumu ar jautājumu, vai ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) atbalstu ievēlēta persona Valsts prezidenta amatā būs neatkarīga savos spriedumos un neizmantos Satversmē prezidentam piešķirtās tiesības apžēlot apcietināto Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu.
Apmaksātajās publikācijās ar nosaukumu - "Apžēlot Aivaru," kas aizņem visu lapaspusi, nodibinājums aicina, vērtējot Valsts prezidenta kandidātus apzināt viņu gatavību izmantot Latvijas Satversmē prezidentam piešķirtās tiesības - apžēlot.

Publicētais paziņojums pamatots ar Satversmes 45.pantu, kas nosaka, ka Valsts prezidentam ir tiesības apžēlot noziedzniekus, par kuriem tiesas spiedums stājies likumīgā spēkā. Šo tiesību izmantošanas apjomu un kārtību nosaka īpašs likums. Amnestiju dod Saeima.

Tāpēc paziņojumā tiekot uzdots jautājums, vai ar ZZS atbalstu ievēlēta persona būs neatkarīga savos spriedumos un neizmantos Satversmes 45.pantā prezidentam piešķirtās tiesības.

Jau ziņots, ka 27.martā Rīgas apgabaltiesa neatcēla Rīgas Centra rajona tiesas lēmumu paturēt apcietinājumā Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kuru prokuratūra apsūdz kukuļņemšanā, naudas atmazgāšanā un citos noziegumos.

Prokuratūra Lembergam 14.martā izvirzīja apsūdzību par kukuļņemšanu sevišķi lielā apjomā, ja tas saistīts ar kukuļa izspiešanu, par naudas legalizēšanu trīs epizodēs vairāk nekā desmit miljonu latu apjomā, kā arī par to, ka viņš nedeklarēja tādas īpašumtiesības, kas deva pastarpinātu ietekmi AS "Latvijas kuģniecība".

Apsūdzības Lembergam uzrādītas kriminālprocesā, kas 2005.gada 3.oktobrī sākts, pamatojoties uz pārbaudes materiāliem par Ventspils amatpersonu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!