Latvijas infektoloģijas centrs aicina sākt vakcinēties pret ērču encefalītu, negaidot ērču aktivitātes periodu, jo imunitāte pret slimību izveidojas pakāpeniski, informēja centrs.
Vakcinēties var centrā gan darbdienās, gan brīvdienās no pulksten 9 līdz 20. Latvijas Infektoloģijas centrā ir pieejamas Vācijā un Austrijā ražotas vakcīnas pret ērču encefalītu gan pieaugušajiem, gan bērniem. Centra vakcinācijas kabinetā var saņemt arī speciālista konsultācijas par šiem jautājumiem. Vakcinācija pret ērču encefalītu notiek par maksu.

Jau ziņots, ka pērn reģistrēti 150 saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu, kas ir bīstama infekcijas slimība, kuras smagākās sekas ir kustību traucējumi un paralīze. Latvija jau vairākus gadus ieņem pirmo vietu Eiropā saslimstības ar ērču encefalītu ziņā.

Ērču aktivitātes periods parasti ilgst no marta līdz oktobrim, kad diennakts vidējā temperatūra ir augstāka par +7 grādiem pēc Celsija. Taču, lai nodrošinātu atbilstošu aizsardzību līdz ērču aktivitātes sezonas sākumam, ieteicams vakcinēties jau ziemas mēnešos, bet to var darīt jebkurā gadalaikā, veicot potēšanos pēc ātrās shēmas. Apmēram 30 - 40% ērču ir inficētas ar encefalīta vīrusu.

Ērču encefalīts sākas ar gripai līdzīgiem simptomiem, kas ilgst trīs līdz piecas dienas. Turpmākajās četrās līdz septiņās (14) dienās cilvēks jūtas vesels, bet pēc tam pēkšņi sākas slimības otrais posms - visas iepriekšminētās pazīmes atjaunojas, turklāt daudz spēcīgāk izteiktas. Daļai slimnieku ērču encefalīta otrā fāze noris drudža formā, pārējiem pievienojas nervu sistēmas iekaisuma simptomi. Daudzos gadījumos ērču encefalīts atstāj sekas: smagākās ir kustību traucējumi un paralīze, nereti - galvassāpes, atmiņas pavājināšanās, nespēks un mazinātas darbaspējas pat vairākus gadus pēc slimības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!