Šogad septiņos mēnešos Latvijā ceļu satiksmes negadījumos jau cietuši 306 bērni, tāpēc Satiksmes ministrija un Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) aicina skolotājus sākt jauno mācību gadu ar satiksmes drošības stundu, jo bērni pa vasaru ir aizmirsuši kā pareizi uzvesties pilsētas intensīvajā satiksmē un uz lauku ceļiem, informēja CSDD.
Satiksmes ministrija jau vairākkārtīgi ir aicinājusi Izglītības ministriju iekļaut satiksmes noteikumus mācību saturā. Drošības jautājumi būtu jāmāca vienoti un kompleksi, sasaistot satiksmes drošību ar gāzes un elektrības lietošanu, ugunsdrošību, pirmās palīdzības sniegšanu un citiem jautājumiem.

Satiksmes ministrs Ainars Šlesers aicina skolotājus “negaidīt brīdi, kad Izglītības un zinātnes ministrijā tiks pieņemts lēmums mācīt drošības jautājumus, bet sākt jau šodien bērniem skaidrot kā sevi sargāt uz ielas, mājās un sadzīvē, kur nereti rodas bīstamas situācijas”. Lai skolotājiem būtu vieglāk skaidrot satiksmes noteikumus, CSDD turpina īstenot virkni projektu, kuru mērķis ir bērnu drošība satiksmē. Nupat ir tapis jauns mācību materiāls - filma “Minam uz priekšu”. Filmā ļoti uzskatāmi tiek parādīts mazaizsargāto satiksmes dalībnieku, jo īpaši bērnu-velosipēdistu, kļūmīgā uzvedība, kas noved pie bīstamām situācijām. Filmā piedāvāti pareizas uzvedības varianti situācijām ceļu satiksmē, kurās kļūdas var kļūt par negadījuma iemeslu.

CSDD sadarbībā ar mācību līdzekļu apgādu “Zvaigzne ABC” 2005. gadā atkārtoti izdeva mācību grāmatu satiksmes drošībā 5. – 6. klasēm “Ceļā ar velosipēdu”. Aizvien vairāk skolās tiek izmantotas interneta iespējas, tādēļ arī CSDD jau vairākus gadus piedāvā velosipēda un mopēda vadītājiem pārbaudīt savas zināšanas satiksmes noteikumos, testa veidā.

Velosipēdisti ir vieni no neaizsargātākajiem satiksmes dalībniekiem, un diemžēl cieš arī bērni. Statistikas dati liecina, ka šogad septiņos mēnešos cietuši 36 velosipēdisti vecumā līdz 14 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!