Foto: LETA

Saeimas deputāts Valdis Liepiņš (RP) Valsts prezidentam Andrim Bērziņam nosūtījis vēstuli, kurā aicina prezidentu nodot otrreizējai caurlūkošanai Saeimā 12. decembrī pieņemtos grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā.

Deputāts, kurš pats bija viens no aktīvākajiem priekšlikumu iesniedzējiem un debatētājiem par šo likumu, uzskata, ka Saeimas atbalstītais likums nepamatoti ierobežo personas apliecību jeb tā dēvēto e-ID karšu īpašnieku tiesības piedalīties parlamenta vēlēšanās.

"Vēlētāji, kuriem nākamās Saeimas vēlēšanu dienā 2014.gada 4.oktobrī būs derīgas Latvijas Republikas personas apliecības, bet nebūs derīgas Latvijas Republikas pilsoņu pases, nevarēs balsot. Viņi būs nostādīti nevienlīdzīgā situācijā ar derīgu Latvijas pasu turētājiem un, pretstatā ar viņiem, nevarēs izmantot savas fundamentālās demokrātijas tiesības piedalīties Saeimas vēlēšanās," norāda Liepiņš.

Patlaban Latvijā mīt aptuveni 20,2 tūkstoši pilsoņu, kam ir derīgas personas apliecības, bet nav pases. Liepiņš lēš, ka nākamruden, kad notiks 12. Saeimas vēlēšanas, šādu pilsoņu skaits varētu sasniegt jau 35 tūkstošus.

Viņaprāt, šo problēmu varētu atrisināt, jau uz 2014. gada 4. oktobrī paredzētajām Saeimas vēlēšanām ieviešot vēlētāju reģistru un likumā noteikt, ka vēlētāja personu apliecinošs dokuments ir gan pase, gan personas apliecība jeb tā dēvētā e-ID karte. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!