Lai aicinātu Saeimu vēlreiz pārdomāt 9% PVN likmes piemērošanas sekas medikamentiem un ietekmi, kādu tas atstātu uz ikviena Latvijas iedzīvotāja veselību, Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento", Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija (LLĢĀA) nosūtīja Saeimai atklātu vēstuli.
"Sustento" valdes priekšsēdētājas Guntas Ančas, LĢĀA vadītājas Sarmītes Veides un LLĢĀA vadītājas Līgas Kozlovskas parakstītajā vēstulē teikts, ka veselības aprūpē šobrīd valda katastrofāla situācija, tāpēc jaunā nodokļa likme būtiski palielinātu medikamentu cenu un līdz ar to vēl vairāk pasliktinātos zāļu pieejamība un iedzīvotāju veselība.

Vēstulē arī uzsvērts "Sustento" veiktais pētījums, kas pierādīja, ka vispārējās ekonomiskās situācijas un arī nepārdomātas naudas līdzekļu sadales dēļ valstī kopumā lielākajai daļai pacientu nav iespēju saņemt nepieciešamo ārstēšanu.

Pētījumā konstatēts, ka 76% aptaujāto pacientu nav naudas, lai iegādātos visus nepieciešamos medikamentus. Vairāk nekā puse no aptaujātajiem, kam pienākas kompensējamie medikamenti, tos nesaņem. Gandrīz visiem pacientiem nepieciešami arī citi medikamenti, kas jāpērk par pašu līdzekļiem. Trešā daļa nonākusi slimnīcā vai arī pieredzējuši veselības stāvokļa pasliktināšanos tāpēc, ka medikamenti nav pieejami.

"Cilvēkiem vienkārši nav naudas, un viņi bieži vien ir spiesti taupīt pat uz pārtikas rēķina, lai, piemēram, apmaksātu vizīti pie ārsta un izmeklējumus, kā arī iegādātos izdzīvošanai nepieciešamos medikamentus," vēstulē norādīja asociāciju vadītājas.

Tāpat viņas uzsvēra, ka Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā arī Lietuvā un Igaunijā PVN likme medikamentiem ir 5%.

"Ja cilvēkam ir iespēja savlaicīgi vērsties pie ārsta, saņemt profesionālu un kvalitatīvu izmeklēšanu, iegādāties ārstēšanai nepieciešamos medikamentus, kas daudzu diagnožu gadījumā ir pamata ārstēšanas līdzeklis, tad samazinās varbūtība, ka viņa veselība turpinās pasliktināties un būs nepieciešama ārstēšanās slimnīcā," teikts vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!