Foto: LETA

Strīds starp "Lattelecom" un mediju grupu "Modern Times Group" (MTG) par kanāla TV3 translāciju ir divu komerciālu uzņēmumu strīds, kas nebūtu jāpolitizē, bet jārisina pašiem uzņēmumiem, tā ceturtdien īpaši sasauktajā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē atzina lielākā daļa dalībnieku.

Skaidrot radušos situāciju bija uzaicināti gan MTG, gan "Lattelecom" pārstāvji, bet izteikt viedokli - Ekonomikas ministrijas (EM), Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP), Latvijas Raidorganizāciju asociācijas (LRA), Konkurences padomes (KP), Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) un citi valsts un sabiedrības tiesību pārstāvji.

"Lattelecom" valdes locekle Kerli Gabriloviča uzsvēra, ka abu kompāniju strīds ir "iekšējā lieta", vēlreiz atgādinot, ka MTG par TV3 translāciju pieprasīja pārāk augstu samaksu, kuras dēļ nāktos celt cenas "Lattelecom" abonentiem, tādēļ jauna vienošanās nav panākta. Sēdes laikā "Lattelecom" demonstrēja prezentāciju, kurā uzsvērts, ka TV3 kanālā orģinālraidījumi aizņēmuši tikai 2 stundas dienā, tādēļ interaktīvās televīzijas lietotājiem kanāla neesamība lielas neērtības neradīšot.

Savukārt MTG TV un radio vadītāja Latvijā Baiba Zūzena prasīto cenu pieaugumu pamatoja ar kanāla vērtības pieaugumu skatītājiem un norādīja, ka "Lattelecom" pieprasījis cenu samazinājumu, ņemot vērā kompānijas lielumu un klientu pieaugumu pēdējos gados, tādēļ vienošanos nebijis iespējams panākt. MTG savu pieprasīto summu pamato arī ar NEPLP vainu, kuras regulējums neļauj neierobežoti pelnīt ar reklāmas ienākumiem.

Neviens no uzņēmumiem neprognozēja, kādi katram būs zaudējumi, ja TV3 "Lattelecom" kanālā nebūs ilglaicīgi.

NEPLP vadītājs Ainārs Dimants aicināja abas puses "nomierināties" un vēlreiz sēsties pie sarunu galda. Viņš norādīja, ka NEPLP jau pirms pāris nedēļām saņēmusi vēstuli no "Lattelecom", taču negrasās iejaukties "šāda toņa" sarunās. Dimants uzsvēra, ka abi spēlētāji ir svarīgi Latvijas telpai, taču tiem pašiem savā starpā jātiek galā.

Tikmēr PTAC uzsvēra, ka gadījumā, ja abas kompānijas nespēs vienoties, tas var draudēt ar līgumu laušanu, jo patērētājiem to ir tiesības darīt, ja paketē vairs nav kaut viena kanāla, kas paredzēts līgumā.

KP padomes pārstāvji informēja, ka patlaban vērtē "Lattelecom" iesniegtajās vēstulēs norādītos faktus par pārmērīgu MTG cenu diktātu, lēmums būs zināms 7.aprīlī. KP norāda - ja tiks sākta lieta, tā vilksies līdz pat 2 gadu garumā, kas patērēs resursus un labumu nedos nekādu.

EM savukārt rosināja noteikt likumā kabeļoperatoru piedāvātās pamatpaketes obligāto saturu, kā arī cenu amplitūdu, lai MTG un "Lattelecom" precedentam nesekotu citi.

Pati EM gan likumus par Latvijas informācijas telpu nepieņemot.

Komisijas sēdē pieņemts lēmums turpināt sekot līdzi, kā abas kompānijas risinās radušos situāciju, kā arī pēc komisijas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) ierosinājuma vēstulē aicināt valdību pievērst uzmanību šim notikumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!