Pilsonības un migrāciju lietu pārvalde (PMLP) aicina iedzīvotājus nesteigties ar pasu apmaiņu, bet darīt to tikai nepieciešamības gadījumā, informēja PMLP preses sekretāre Inga Saleniece. PMLP lūgums nesteigties ar vēl lietošanai derīgu pasu apmaiņu pret jaunā parauga pasēm saistīts ar vēlmi izvairīties no rindu veidošanās PMLP teritoriālajās nodaļās.
Kā uzsvēra Saleniece, neraugoties uz to, ka no šodienas sāk pieņemt pieteikumus jauno pasu izsniegšanai, vecā parauga pases un jaunā parauga pases būs līdzvērtīgi personu apliecinoši un ceļošanas dokumenti. Pirmās jaunā parauga pases PMLP paredzējusi izsniegt 3.jūlijā svinīgā pasākumā kādā no PMLP Rīgas teritoriālajām nodaļām.

PMLP teritoriālajās nodaļās no šodienas sāk pieņemt iedzīvotāju iesniegumus jaunā parauga Latvijas pilsoņu, Latvijas nepilsoņu un Latvijas bezvalstnieku pasu izsniegšanai. Vizuāli jaunā parauga pases būs līdzīgas vecajām, taču drošības un kvalitātes ziņā tās būs augstvērtīgākas. Jaunajos dokumentos ar personas identifikāciju saistītā informācija būs iekļauta mašīnlasāmajā zonā, kas atvieglos cilvēkiem robežas šķērsošanas procedūru. Pases grūtāk pakļausies mehāniskiem bojājumiem.

Vecā parauga pases būs derīgas lietošanai Latvijā līdz brīdim, kad stāsies spēkā noteikums par personas apliecības obligātu lietošanu iekšzemē: pilsoņiem un nepilsoņiem - 2005.gada 1.janvārī, ārvalstniekiem, bezvalstniekiem un bēgļiem - 2004.gada 1.janvārī, bet kā ceļošanas dokuments vecā parauga pase būs derīga līdz tās derīguma termiņa beigām.

Lai informētu sabiedrību par jaunajām pasēm, PMLP gatavo informatīvu bukletu "Latvijas pase", kurā būs informācija par iesniedzamajiem dokumentiem, valsts nodevu, pasē iekļautajām ziņām, kā arī informācija personai, kura pasi nozaudējusi vai kura vēlas apmeklēt ārvalstis. Informatīvais materiāls būs pieejams bez maksas visās PMLP teritoriālajās nodaļās.

Lai saņemtu pasi sakarā ar 16 gadu vecuma sasniegšanu, personai jāiesniedz divas fotogrāfijas, dzimšanas apliecība un iepriekšējā pase, ja tāda ir bijusi, savukārt, ja iepriekšējā pase kādu iemeslu dēļ ir kļuvusi nederīga, jāiesniedz divas fotogrāfijas un iepriekšējā pase. Bērniem līdz 16 gadu vecumam jāiesniedz divas fotogrāfijas, dzimšanas apliecība, iepriekšējā pase, ja tāda ir bijusi, un tēva vai mātes iesniegums.

Valsts nodeva par pases izsniegšanu būs no 1 līdz 50 latiem, atkarībā no personas vecuma, izsniegšanas kārtības un pases izsniegšanas reizēm pēdējo divu gadu laikā. No valsts nodevas maksāšanas atbrīvotas personas, kuras atrodas pilnā valsts apgādībā. Par pases izsniegšanu, ja pase nozagta, beidzies pases derīguma termiņš, pasē nav vietas jauniem ierakstiem, mainīts personas uzvārds sakarā ar laulībām vai laulības šķiršanu, valsts nodeva izsniegšanai parastajā kārtībā paliek nemainīga - 5 lati.

Pasē par personu tiks iekļautas šādas ziņas: vārds, uzvārds, personas kods, valstiskais statuss, dzimums, dzimšanas datums, dzimšanas vieta, augums, fotogrāfija, paraksts. Papildus pēc personas vēlēšanās pasē iekļauj ziņas par personas bērniem līdz 18 gadu vecumam, norāda tautību, dzimtas uzvārda vēsturisko formu vai uzvārda citas valodas oriģinālformu latīņu alfabētiskajā pārnesumā pa burtiem.

Par izdevējvalsti un pasi iekļauta šāda informācija: valsts kods, pases tips, numurs, izdevējiestādes nosaukums, izsniegšanas datums, derīguma termiņš.

Pasi izsniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajās nodaļās atbilstoši personas reģistrētajai dzīvesvietai vai, ja personai tādas nav, atbilstoši mutiski norādītajai dzīvesvietai. Pasi izsniedz 30 kalendāro dienu laikā, paātrinātā kārtībā - divu vai četru darbdienu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!