Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskajā transpersonu atceres dienā Latvijas Geju, lesbiešu, biseksuālu un transpersonu (GLBT) un viņu draugu apvienība "Mozaīka" aicina pieminēt tos cilvēkus, kuri nogalināti viņu seksuālās orientācijas dēļ, portālu "Delfi" informēja apvienībā.

20.novembrī visā pasaulē atzīmē Starptautisko transpersonu atceres dienu - dienu, kad tiek pieminēti visi tie, kas cietuši no transfobijas un vardarbības savas dzimuma identitātes vai tās izpausmju dēļ.

Transpersonas jeb cilvēki, kuri strikti neiekļaujas divu dzimumu rāmjos, vai kuru dzimuma identitātes izpausmes atšķiras no ierastajām un sabiedrībā strikti nodalītajām vīrieša un sievietes dzimuma identitātes izpausmēm, ļoti bieži kļūst par vardarbības un naidā balstītu noziegumu upuriem, norāda "Mozaīka". Pasaulē vidēji katru dienu notiek viena slepkavība, kurā iet bojā netradicionālas orientācijas cilvēks, bet šogad transfobisku uzbrukumu rezultātā bojā gājuši vairāk nekā 200 cilvēki.

Šajā dienā, 20.novembrī, Starptautiskajā transpersonu atceres dienā, "Mozaīka" aicina arī Latvijas sabiedrību pieminēt visas tās transpersonas, kas gājušas bojā transfobisku uzbrukumu un vardarbības rezultātā. "Šodien īpaši skaudri iezīmējas cerība, ka kādreiz dzīvosim tādā pasaulē, kur uzbrukumi cilvēkiem dēļ viņu dzimuma identitātes nebūs ierasta prakse un transpersonām visā pasaulē nebūs jābaidās par savu dzīvību," cer biedrībā.

"Mozaīka" savā darbā rūpējas par to, lai Latvijas sabiedrībā iekļautos pilnīgi visi tās locekļi, neatkarīgi no dzimuma identitātes un tās izpausmēm, un neviens netiktu diskriminēts, pazemots vai pakļauts vardarbībai savas dzimuma identitātes dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!