Foto: F64

Lai nākotnē nodrošinātu visiem Rīgas domes deputātiem iespēju piedalīties ar politiskām akcijām saistītu lēmumu pieņemšanā, Latvijas Krievu savienības (LKS) frakcija aicināja domes deputātus šo lēmumu ierakstīt pašvaldības noteikumos. Priekšlikums domes sēdē netika atbalstīts.

Deputāts Miroslavs Mitrofanovs frakcijas vārdā pamatojumā norādījis, ka tā "nav normāla situācija", ka domes deputāti nepiedalās lēmuma pieņemšanā par Rīgas domes līdzdalību politiskās akcijās. Par piemēru viņš min pagājušajā nedēļas nogalē vairākās Rīgas vietās izgaismotās ēkas Baltkrievijas opozīcijas atbalstam. LKS par šo akciju uzzinājusi vien no masu medijiem.

Deputāts ierosināja, ka turpmāk par nolūku paust atbalstu kādai cilvēku grupai vai politiskai idejai, par šo iniciatīvu būtu jābalso visiem deputātiem Rīgas domes sēdē.

LKS pamatojumā norādīja, ka kaimiņzemēs aug spriedze attiecībās starp varu un opozīciju, un pēc Baltkrievijas opozīcijas parauga arī citi politiķi tuvākā laikā varētu griezties pēc starptautiskas palīdzības, tāpēc šāds lēmums esot jāpieņem steidzamības kārtā, skaidroja LKS.

Šis priekšlikums domes sēdē netika atbalstīts.

Jau vēstīts, ka svētdien, 7. februārī, notika starptautiskā Baltkrievijas Solidaritātes dienas akcija, kurai par godu baltsarkanbaltā Baltkrievijas neatkarības karoga krāsas izgaismota arī Daugava un ēkas Rīgā.

Solidaritātes diena notika pēc Baltkrievijas opozīcijas politiķes un bijušās prezidenta amata kandidātes Svetlanas Tihanovskas iniciatīvas. Viņa aicināja pasaules līderus, aktīvistus, žurnālistus un visus citus, kuriem nav vienaldzīgs Baltkrievijā notiekošai, piedalīties akcijās pret Aleksandra Lukašenko režīmu protestējošo iedzīvotāju atbalstam.

Baltkrievijā jau pusgadu notiek protesti, pieprasot Lukašenko atkāpšanos.

Rīgā akcijas ietvaros baltkrievu vēsturiskā karoga krāsās izgaismots rātsnams, VEF kultūras pils, Ārlietu ministrija un Latvijas Nacionālā bibliotēka. Savukārt Latvijas Televīzija baltsarkanbaltus starus raidīja virs Daugavas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!