Latvijas Okupācijas muzeja biedrība aicina valsts augstākās amatpersonas rūpēties par bijušās Čekas jeb "Stūra mājas" vēstures liecību saglabāšanu, un piedāvā piedalīties ēkas izpētē.
Biedrības rezolūcijā norādīts, ka Latvijas valsts iestāžu un institūciju pienākums ir nodrošināt rūpīgu ēkas arhitektonisku, vēsturisku, arheoloģisku, māksliniecisku un inženiertehnisku izpēti un dokumentāciju pirms remonta, restaurācijas vai rekonstrukcijas projekta izstrādes.

Tāpat jānodrošina autentisko ēkā atrodamo vēstures liecību un piemiņas saglabāšanu un uzturēšanu; iespēju publikai iepazīties ar liecībām par PSRS represīvo iestāžu darbību visā PSRS okupācijas laikā; iespēju sabiedrībai un it sevišķi PSRS represijās cietušajiem izteikties par plāniem ēkas tālākai izmantošanai, teikts rezolūcijā.

Okupācijas muzejs tagad piedāvā iespēju robežās jau drīzumā sagatavot pagraba un pirmā stāva telpas un pagalmus publiskai apskatei, piedalīties vispusīgā ēkas vēsturiskā izpētē un vēstures liecību saglabāšanā, kā arī ar saviem vēsturiskajiem materiāliem un pieredzi izstrādāt koncepciju pastāvīgas ekspozīcijas izveidošanai ēkas vēsturiskajā daļā.

Rezolūcija nosūtīta Latvijas Valsts prezidentam, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, Saeimas frakcijām, Ministru kabinetam, Kultūras ministrijai, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai, Latvijas Politiski represēto apvienībai, Rīgas politiski represēto biedrībai, Latvijas UNESCO komisijai, Latvijas EP deputātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!