Foto: LETA

Ņemot vērā Covid-19 radīto ietekmi uz veselības aprūpes sistēmu, Veselības ministrija tiek aicināta uz laiku apturēt slimnīcu līmeņu reformu, informēja biedrības "Reģionālo attīstības centru apvienība" (RACA) padomnieks Rolands Pētersons.

Lielākā daļa RACA biedru ir nosūtījuši kopīgu vēstuli Veselības ministrijai, kā arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijai ar aicinājumu uz laiku – līdz Covid-19 krīzes un administratīvi teritoriālās reformas (ATR) beigām – atlikt slimnīcu līmeņu reformu.

Pēc RACA biedru domām, to būtu saprātīgi aktualizēt pēc vismaz diviem gadiem, kad, iespējams, būs beigusies Covid-19 pandēmija, būs īstenota ATR, kā arī būs lielāka skaidrība par vietējo slimnīcu lomu kopienu medicīniskajā un sociālajā aprūpē.

"Sadarbība starp viena reģiona slimnīcām ir atbalstāma un attīstāma, bet tai ir jābalstās uz korektas paritātes pamatiem un tai ir jābūt profesionāli reglamentētai, uzraudzītai un vadītai. Plāna ieviešanai ir jāizvēlas "īstais" laiks, pašreizējā situācijā vispirms ir jātiek galā ar Covid-19 pandēmiju, jāpārskata tarifi atbilstoši pašizmaksai, jāizlīdzina darba samaksas sistēma dažāda līmeņa slimnīcās, jārisina mediķu trūkums," pausts RACA biedru vēstulē.

Tāpat vēstulē tiek norādīts, ka nākamajā gadā notiks ATR, kā arī mainīsies un tiks pārskatīta plānošanas reģionu loma.

Vēstuli parakstījuši RACA biedru – Aizkraukles, Alūksnes, Balvu, Bauskas, Cēsu, Dobeles, Gulbenes, Kuldīgas, Līvānu, Madonas, Ogres, Preiļu, Saldus, Siguldas un Tukuma novada domes priekšsēdētāji, kā arī RACA valdes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Kā ziņots, šobrīd īstenošanas sākuma stadijā ir 2017. gadā valdības apstiprinātā veselības aprūpes reforma, kas paredz slimnīcu sadarbības teritoriju veidošanu, kur ap universitātes un teritoriālajām slimnīcām tiek veidots zemāka līmeņa slimnīcu tīkls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!