Foto: DELFI Aculiecinieks
Vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki pēc Saeimas lēmuma par nākamo Valsts prezidentu izraudzīties Zaļo un Zemnieku izvirzīto kandidātu, eksbaņķieri Andri Bērziņu rīko tautas akciju "Oligarhu kapusvētki".

Sociālajos tīklos izplatīts aicinājums nākamajā trešdienā, 8.jūnijā pulcēties Rīgā, uz AB dambja starp Akmens un Vanšu tiltu.

Akcijas lozungs ir "izvadi savu oligarhu silti". Internetā izplatītajā video aicinājumā pausts: "Katrā no mums slēpjas vēlme būt par oligarhu. Mēs pulcējamies, lai tiktu vaļā no šīs slimības. Tautas akcija: Izvadi savu oligarhu silti Oligarhu kapusvētkos."

Viens no akcijas rīkotājiem Viesturs Dūle aģentīrai LETA skaidroja, ka oligarhu kapusvētki tiks organizēti, lai tauta pārņemtu iniciatīvu savās rokās un pateiktu, ka vairs nevar gaidīt, kamēr citi "šiverē" virtuvē pa galdu. Saimniekam ir jānāk atpakaļ virtuvē. "Taisām kā oligarhu kapusvētkus un arī tieši kā kapusvētkus oligarhiem, kas sēž mūsos pašos, jo ļoti daudzi cilvēki sadarbojas, reklamē un raksta par viņiem, valsts pārvaldē ir ļoti daudz cilvēku, kas strādā un veicina to sistēmu, ko viņi ir iesējuši. Tas ir jautājums par visas tautas darbu ar sevi, lai saprastu, kas mūsos ir tā daļa, kas ir gatava sadarboties, lai iegūtu kādu kripatiņu sev," sacīja Dūle.

Jau ziņots , ka par naudas ietekmi Latvijas politikā aizvien atklātāk sāka runāt šonedēļ, pēc pagājušajā nedēļā uzsāktās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vērienīgas operācijas, kuras ietvaros notika kratīšanas uzņēmumos un īpašumos, kas saistīti ar trīs ietekmīgajiem, par oligarhiem dēvētajiem politiķiem – Ventspils mēru Aivaru Lembergu, LPP/LC līderi Aināru Šleseru, un Tautas partijas dibinātāju Andri Šķēli. Lietā kopumā figurē 11 personas, tostarp sešas amatpersonas, un 26 uzņēmumi.

Šīs lietas ietvaros KNAB lūdza Saeimu atļaut kratīšanu deputāta Šlesera dzīvesvietās, taču parlamenta deputāti izšķīrās šādu atļauju nedot.

Šis Saeimas lēmums lika Valsts prezidentam Valdim Zatleram izšķirties rosināt Saeimas atlaišanu, un ārkārtas uzrunā tautai sestdien vakarā prezidents tieši oligarhu ietekmi uz parlamenta lēmumiem minēja kā vienu no svarīgākajiem sava lēmuma iemesliem. Vēlākos savas rīcības komentāros prezidents precizēja, ka, viņaprāt, Latvijā ir trīs oligarhi – Lembergs, Šķēle un Šlesers.

Tautas nobalsošana par Zatlera rosināto Saeimas atlaišanu notiks 23.jūlijā, savukārt ceturtdien Saeima nepārvēlēja Zatleru uz otro termiņu, un par nākamo prezidentu izraudzījās Andri Bērziņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!