Foto: LETA
Rīgas Uzvaras laukums jāatjauno atbilstoši tā sākotnējai idejai un būtībai, kā kultūras, atpūtas un sporta komplekss, kur tiktu godināta Latvijas valsts uzvara pār Bermonta karaspēku, uzskata Māris Ruks, Roberts Krastiņš un Emīls Gailis, kuri portālā "manabalss.lv" sākuši vākt parakstus par šādu iniciatīvu, ceturtdien vēsta "Latvijas Avīze".

"Padomju okupācijas armiju slavinošam kompleksam nav vietas neatkarīgās Latvijas galvaspilsētā. Tas rada maldīgu priekšstatu gan šeit dzīvojošajiem, gan ārzemju cilvēkiem. Uzvaras laukums galvaspilsētā tika nodēvēts un neatkarīgās Latvijas laikā iekārtots par godu Latvijas armijas nozīmīgajai uzvarai pār Bermonta karaspēku. Tas ir Latvijas valsts uzvaras laukums, nevis PSRS armijas uzvaras laukums," uzskata viens no iniciatīvas autoriem, rakstnieks Māris Ruks, kura pētījums par Uzvaras laukuma vēsturi pērn apkopots un izdots grāmatā "Spridzinātāji". Viņš laikrakstam uzsvēris, ka piemineklis "Rīgas atbrīvotājiem" nav mākslinieciski augstvērtīgs darbs.

Savukārt bijušais karavīrs Emīls Gailis laikrakstam piebildis, ka Uzvaras laukuma pārveidošana apliecinās Latvijas attīstības pakāpi un spēju atbrīvoties no okupācijas paliekām.

Ideju veidot Uzvaras laukumu kā vietu, kur atzīmēt uzvaru pār Bermonta karaspēku, 1936. gadā izteica Kārlis Ulmanis. Divus gadus vēlāk konkursā tika izvēlēts arhitektu Fridriha Skujiņa un Georga Dauges ambiciozais projekts, kas paredzēja laukumā izbūvēt vairākus desmitus metru plašu Uzvaras aleju, sešdesmit metrus augstu Uzvaras torni, kura virsotnē svinīgo procesiju laikā iedegtu Uzvaras uguni, bet pakājē būtu svētnīca tautas varoņu piemiņai.

Uzvaras alejas labajā pusē atrastos no visām pusēm iežogots un "ikdienas publikai" nepieejams svētku un parādes laukums ar tribīnēm, bet laukuma pretējā pusē būtu ierīkota pastāvīga Dziesmu svētku estrāde.

Vēl šajā grandiozajā kompleksā bija paredzēts izvietot sporta laukumus un milzīgu stadionu, velodromu, košuma dārzus, plašu peldbaseinu. Neskatoties uz grandiozo vērienu, ar tautas ziedojumiem un īpašas loterijas rīkošanu tika savākti nepieciešamie līdzekļi, lai darbi varētu sākties. Taču apjomīgos plānus pārtrauca Otrais pasaules karš.

Iniciatīvas autori pieprasa Saeimai rīkoties Uzvaras laukuma patiesās būtības un vēsturiskā taisnīguma atjaunošanai, kā arī atrast finansējumu (sabiedrības ziedojumi, valsts dotācijas, Krievijas kompensāciju) PSRS armijas memoriāla demontāžai un Uzvaras laukuma infrastruktūras izmainīšanai, vadoties pēc sākotnējā projekta.

Pirmā mēneša laikā šo ideju ar saviem parakstiem atbalstījuši nedaudz vairāk kā 1000 cilvēku. Lai projektu varētu iesniegt Saeimā nepieciešami vēl aptuveni 9000 parakstu.

"Manabalss.lv" pārstāvis Kristofs Blaus laikrakstam pastāstījis, ka portāla administrācijai bijušas smagas diskusijas ar iniciatīvas autoriem pirms tās publicēšanas internetā. "Mūs darīja bažīgus, ka šāda iniciatīva varētu veicināt sabiedrības sašķeltību. Aicinājām viņus pārdomāt, kā uzrunāt arī etniskās minoritātes, bet iesniedzēji ļoti kategoriski palika pie sava teksta," atzinis Blaus.

Savukārt Ruks ir pārliecināts, ka sabiedrību šķeļ tieši pašreizējais laukuma veidols, nevis tā iespējamā pārbūve. Iniciatīvas autori uzsver, ka darbojas kā privātpersonas bez jebkāda politiskā atbalsta.

No sabiedriski pazīstamām personām iniciatīvu atbalstījis tikai Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Veiko Spolītis, kurš ne tikai parakstījis ierosinājumu, bet sociālajā tīklā "twitter.com" aicinājis arī citus sekot savam piemēram, atgādina laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!