Foto: DELFI Aculiecinieks
Uzvaras piemineklis nebūtu jānojauc, bet gan jāpārdēvē par Okupācijas pieminekli, jo tas arī ir attēlots pašā monumentā - vienā pusē truli draudīgs spēks, kas visu risina ar šaujamieročiem, otrā – māte, kurai izrauts no rokām bērns, komentārā "Latvijas Avīzē" rosina publicists Andris Sproģis.

"Manuprāt, piemineklim jāpaliek savā vietā. Vēl vairāk – jāuzliek par pienākumu Rīgas atslēgu turētājiem arvien to rūpīgi kopt un uzturēt nevainojamā kārtībā par nodokļu maksātāju naudu. Tikai šai ārēji pagalam nesaderīgajai figūru kopai jādod cits – atbilstošs nosaukums," norāda Sproģis.

Viņš skaidro, ka "patiesība taču redzama pat pa krietnu gabalu: tas ir okupācijas piemineklis". "Vienā pusē truli draudīgs spēks, kas visu risina ar šaujamieročiem, otrā – māte, kurai izrauts no rokām bērns. Nosaucot simbolu tam piedienīgā vārdā, uzreiz kļūst saprotams, kālab dzelzsbetona nāves stabs ar saviem 79 metriem gandrīz uz pusi pārspēj Brīvības pieminekļa staltumu – karātavu laukuma, kur sodīti vairāki nacistu spices vīri, augstākajam skatupunktam nemitīgi jāatgādina un jābiedē: no tā var ieraudzīt Sibīriju."

Viņš gan spriež, ka nosaukuma maiņu varētu kavēt Latvijas un Krievijas starpvalstu līgums par pieminekļiem, un diez vai to atbalstīs Rīgas dome, "tomēr nekas nevar aizliegt tautai un žurnālistiem saziņā lietot jēdzienu "Okupācijas piemineklis".

"Nākotnē varētu atbilstoši pārsaukt arī sabiedriskā transporta apstāšanās vietas Slokas ielas un Uzvaras bulvāra krustojumā. Lai ikvienā "Rīgas satiksmes" braucamajā atkal un atkal ierakstīta balss magnetofona lentē atgādinātu: nākamā pietura – Okupācijas piemineklis. Domājams, tādējādi dažos kalendāra datumos rudens vai pavasara pusē krietni saruktu masveida pulcēšanās šā dīvainā monstra pakājē," spriež Sproģis.

Jau vēstīts, ka Nacionālo Apvienību pārstāvošais tieslietu ministrs Jānis Bordāns ne tikai atbalstījis Uzvaras pieminekļa nojaukšanu, bet arī pats ir par to parakstījies portālā "Mana balss".

Portālā "Mana balss" savākti vairāk kā 10 150 paraksti par Uzvaras pieminekļa nojaukšanu, taču Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) svētdienas vakarā izplatīja paziņojumu, kurā norāda, ka neviens piemineklis Rīgā netiks nojaukts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!