Ņemot vērā regulāros plūdus Daugavā pie Jēkabpils un Pļaviņām, Aizkraukles rajona amatpersonas aicina valdību meklēt risinājumus, lai novērstu kritisko situāciju, kas rodas katru pavasari. Lai gan pirmdien situācija pie Pļaviņām normalizējusies un ūdens līmenis pamazām krītoties, Daugavā izveidojies desmit kilometrus garš ledus sastrēgums un par drošību apdraudētajā teritorijā jārūpējas aptuveni 70 cilvēkiem.
Pļaviņu pilsētas Civilās aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Māris Pilskalns portālam "Delfi" sacīja, ka gandrīz katru gadu, kopš Pļaviņu HES uzbūvēšanas, applūst teritorijas pie Jēkabpils un Pļaviņām, viskritiskākā situācija bijusi 1979.gadā, kad applūdušas lielas platības un bojā gājuši mājlopi.

Plūdus izraisot tas, ka Pļaviņu teritorijā pie Klintaines pagasta Daugavai veidojas sašaurinājums, kurā regulāri veidojas ledus sastrēgums. Lai to novērstu, būtu "jālikvidē dažas klintis pie Klintaines pagasta un jāiztaisno upes līkums, " stāstīja Pilskalns.

Viņš norādīja, ka šāda iespēja jau vairakkārt pētīta, bet nekas netiekot darīts.

Arī Aizkraukles rajona padomes priekšsēdētājs Pēteris Keišs portālam "Delfi" sacīja, ka katru gadu pašvaldība un drošības dienesti spiesti mobilizēt spēkus, lai rūpētos par drošību plūdu apdraudētajās teritorijās.

"Valdībai ļoti nopietni jādomā, kā šo situāciju normalizēt. Nevaram taču katru gadu cilvēkus turēt stresā par iespējamajiem plūdiem," sacīja Keišs.

Viņš norādīja, ka pašvaldību budžetā nav iespējams rast tik lielus līdzekļus, lai pētītu iespējas mazināt upes "pudeles kakla" efektu pie Pļaviņām.

"Tur ir vajadzīga valsts programma, lai kardināli mainītu stāvokli, vismaz Pļaviņās," sacīja Keišs, norādot, ka tas var maksāt miljoniem latu.

Keišs stāstīja, ka patlaban plūdu apdraudētajā teritorijā dežūrē aptuveni 70 cilvēki, tostarp, pašvaldības pārstāvji, Zemessardze un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālisti.

Viskritiskākā situācija Pļaviņās bijusi naktī no sestdienas uz svētdienu, kad ledus izgājis pie Jēkabpils, taču izveidojies sastrēgums pie Pļaviņām, kur cēlies arī ūdens līmenis. Lai gan patlaban tas pamazām krītoties, speciālisti prognozē, ka ledus sastrēgums pie Pļaviņām varot stāvēt arī ilgāku laiku.

Eksperti arī atzīst, ka "upe ir viltīga un nav prognozējama, tādēļ situācija varot mainīties ik pēc dažām stundām", tādēļ arī ārkārtas stāvoklis Aizkraukles rajonā vēl kādu laiku tikšot saglabāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!