Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) aicina Zemkopības ministriju paredzēt finansiālu atbalstu saimniecībām, kurās knišļu kodumu dēļ ir gājuši bojā mājlopi, kā arī sadarbībā ar Vides ministriju nodrošināt miglošanu knišļu uzbrukumu skartajos Latvijas rajonos, informēja padomē.
“Šobrīd katram ganāmpulka īpašniekam jāizšķiras, vai laist lopus ganībās, tādējādi apdraudot to dzīvību, vai turēt tos kūtī. Papildus nepieciešams sagaidīt informāciju no Pārtikas un veterinārā dienesta, lai noskaidrotu, vai tie ir tikai knišļu kodumi, vai paralēli tiek pārnēsātas arī infekcijas slimības,” skaidro Latvijas Piena ražotāju asociācijas priekšsēdētāja Ilze Aizsliniece.

Tam, ka nepieciešams finansiāls atbalsts, kā arī jānodrošina skarto reģionu miglošana, piekrīt arī Latvijas Zemnieku federācijas priekšsēdētāja Ligita Silaraupa. Finansiālo atbalstu knišļu skartajās saimniecībās vajadzētu piešķirt kopā ar plūdu nodarīto zaudējumu kompensācijām, rosina LOSP.

“Kompensācijas nepieciešamas, lai nodrošinātu ganāmpulku atjaunošanu, jo Latvijā jau tāpat ir pārāk zems lopu blīvums,” teic Latvijas Gaļas liellopu audzētāju asociācijas pārstāvis Agris Veide.

LOSP norāda, ka tie, kas bija lopus apdrošinājuši, dabūs kompensācijas no apdrošināšanas kompānijām. Šī gada pavasaris liecina, ka jāatsāk sarunas par lauksaimniecības apdrošināšanas sistēmas izveidi, norāda LOSP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!