Rīgas Vides komitejas priekšsēdētājs, Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns (LSDSP) pirmdien nosūtījis vēstuli Rīgas domes Pieminekļu padomei, kurā aicina atbalstīt piemiņas zīmes veidošanu "Latvijas valstij vēsturiski piederošai teritorijai Abrenei".
Īvāns informēja, ka piemiņas zīme varētu atrasties Rīgā.

"Piemiņas zīme Abrenei palīdzēs mums visiem saglabāt atmiņā patiesību par Latvijas vēsturi," uzskata politiķis.

Pēc viņa domām, šai zīmei jābūt atturīgai. Tā varētu būt sudrabā darināta Latvijas kontūra - Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale, iezīmējot tās robežas, par kurām lēma Latvijas tauta savā brīvi vēlētā Satversmes sapulcē.

Īvāns aicinājis Pieminekļu padomi šai piemiņas zīmei atvēlēt vietu, "lai tā atskanētu Brīvības piemineklī".

"Saeima un valdība ir izšķīrusies par labu līgumam ar Krieviju, kas paredz atvadīšanos no Abrenes. Latvju tauta pagājušā gadsimta vidū nebūt nav vienīgā, kurai bija jāatrod sevi jaunajās robežās. Mums par to arī nebija teikšanas, kamēr neatguvām savas valsts neatkarību. Tagad, tāpat kā daudzām tautām, mums ir jāsamierinās ar jaunām Eiropas robežām," minēts deputāta vēstulē Pieminekļu padomei.

Viņš uzskata, ka "karš beidzas tad, kad ir novilktas robežas", un ka "Abrenes iela Rīgā būs mūžam, bet vai atminēsimies stāstīt bērniem, kam par godu tā ir nosaukta".

Pēc Īvāna domām, Abrene ir "mūsu izpirkuma cena par robežu starp Eiropu un Krieviju, paejot 62 gadiem pēc Otrā pasaules kara un 68 gadiem pēc Molotova-Ribentropa pakta noslēgšanas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!