Foto: Shutterstock

Lai samazinātu Covid-19 pandēmijas izraisīto ilglaicīgu negatīvo ietekmi uz pusaudžu psihisko veselību, Veselības ministrija (VM) aicinās valdību 2022.gadā piešķirt aptuveni 3,629 miljonus eiro, liecina ministrijas izstrādātais informatīvais ziņojums.

No 2022.gadā piešķiramā finansējuma VM veiktajiem pasākumiem virzītu 1,032 miljonus eiro, Labklājības ministrijas (LM) pasākumiem - 248 635 eiro, bet Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pasākumiem - 2,349 miljonus eiro.

Ziņojumā norādīts, ka šim mērķim plānotajiem pasākumiem 2023.gadā un turpmākajos gados ikgadēji indikatīvi būtu nepieciešami 1,568 miljoni eiro, tostarp 1,302 miljoni eiro VM pasākumiem, 220 540 LM pasākumi un 45 700 IZM pasākumiem.

Finansējumu 2022.gadam paredzēts prasīt no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", bet finansējumu, sākot no 2023.gada, plānots turpmāk ik gadu izskatīt likumprojekta "Par valsts budžetu 2023.gadam" un likumprojekta "Par vidējā termiņa budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam" sagatavošanas un izskatīšanas procesā kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu iesniegtajiem prioritāro pasākumu pieteikumiem atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

Starp plānotajām aktivitātēm atbalstam pusaudžiem šajā gadā ir aktivitātes, kas attīsta bērnu un jauniešu sociāli emocionālās prasmes un noturību pret satricinošiem dzīves notikumiem, kampaņa jauniešu saliedētībai un psihoemocionālā stāvokļa uzlabošanai.

Tāpat pusaudžu atbalstam plānots ikgadēji piešķirt finansējumu atbalstam sociālās korekcijas iestādes "Naukšēni" audzēkņu psihoemocionālo un sociālo prasmju attīstības veicināšanai. Ikgadēji plānots arī ieviest sabiedrībā balstītus pakalpojumus pusaudžiem, kam iestājušies psihiskās veselības traucējumi, sabiedrībā balstītus pakalpojumus pusaudžiem ar atkarības problēmām un uzvedības traucējumiem, kā arī nodrošināt pusaudžu klīnisko un veselības psihologu atbalsta konsultatīvo tālruni.

Vienlaikus 2022.gadā paredzēts nodrošināt līdzekļus supervīzijas pedagogiem un atbalsta komandām, kurās ir sociālais pedagogs un citi atbalsta speciālisti, attīstīt profesionālās kompetences pilnveides programmas sociālajiem pedagogiem, nodrošināt pašvaldību starpinstitūciju komandu supervīziju, veidot pilotprojektu par sociālo mentoru vai līdzgaitnieku, kā arī veidot pieredzes apmaiņas programmas pašvaldībām par jauniešu programmu nodrošināšanu.

Ikgadēji paredzēts atbalstīt arī profesionālās kompetences pilnveides programmas pedagogiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!