Foto: Valsts policija
Lai veiksmīgāk varētu cīnīties ar neatļautu apreibinošu vielu izplatīšanu, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja plāno vērsties Tieslietu ministrijā, lai lūgtu piešķirt pašvaldībām tiesības slēgt tirdzniecības vietas, ja pastāv aizdomas par apreibinošu vielu tirgošanu, kā arī padarīt raitāku aizliegto vielu saraksta paplašināšanu.

Vienlaikus nepieciešams būtiski saīsināt laiku, kāds nepieciešams, lai jaunas narkotiskas vielas tiktu iekļautas aizliegto vielu sarakstā. Parādoties jaunai narkotiskai vielai, vispirms jāveic riska izvērtējums, kas saistīts ar tās aizliegšanu, ja tā tiek izmantota, piemēram, medicīnā vai ražošanā. Vielas identificēšana un riska izvērtēšana aizņem divus līdz trīs mēnešus, vēl trīs mēnešus ilgst Ministru kabineta procedūras, kamēr tā tiek iekļauta aizliegto vielu sarakstā. Pēc tam nepieciešams veikt grozījumus Krimināllikumā, lai noteiktu, no kāda svara vai apjoma iestājas kriminālatbildība par vielas glabāšanu vai izplatīšanu, šodien pašvaldības un valsts atbildīgo struktūru pārstāvju sanāksmē norādīja Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) priekšnieks Andrejs Grišins.

Veselības ministrijas pārstāvji atzina - tā kā visā pasaulē zinātnieki un ķīmiķi nemitīgi sintezē jaunas narkotikas, saraksta aktualizēšanu ir būtiski padarīt raitāku.

RPP Administratīvās pārvaldes priekšnieks Māris Lapiņš norādīja, ka gadījumā, kad pašvaldības policija saņem informāciju par vietu, kurā tiek tirgotas vielas ar narkotisku iedarbību, RPP nekavējoties sazinās ar Valsts policiju. Ja viela nav aizliegto sarakstā, pašvaldības policija var noformēt Administratīvo pārkāpumu protokolu, ja uz iepakojuma valsts valodā nav norādīts produkta sastāvs, savukārt Valsts policija to konfiscē un nosūta ekspertīzēm.

Lapiņš norādīja, ka šāda veida tirdzniecības vietām būtu jānosaka obligāta prasība saņemt pašvaldības licenci, kuru aizdomu gadījumā varētu atņemt. Tādējādi tirdzniecības vietas varētu slēgt līdz apstākļu noskaidrošanai, līdzīgi kā tas noticis ar lombardiem. Tas apgrūtinātu apšaubāmu vielu tirdzniecības vietu darbu.

Kā ziņots, RPP, Valsts policijas, Labklājības departamenta Veselības pārvaldes un Veselības ministrijas s speciālistu sanāksmi Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (LPP/LC) šodien sasaucis pēc tam, kad laikrakstos parādījās informācija par to, ka Rīgā atkal uzplaucis "legālo narkotiku" bizness.

Pagājušā nedēļā apsekots gan "shaman.lv" veikals Ernesta Birznieka Upīša ielā, gan divi kioski Rīgas Centrāltirgū. Visās trīs vietās izņemtas aizdomīgās apreibinošās vielas un pagaidām tās savu darbu nav atsākušas, trešdien atzina Lapiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!