Trešdien, 7.septembrī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Eiropas Savienības (ES) Reģionu komitejas prezidentu Pēteru Štraubu (Peter Straub), kurš ieradies Latvijā darba vizītē, portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta konsultante Jana Vektere.
Tikšanās laikā uzmanība bija pievērsta reģionālai politikai Latvijā un Eiropas Savienībā (ES), Finanšu perspektīvai 2007.-2013.gadam, Konstitūcijas ratifikācijas procesam, ES Jauno kaimiņu politikai un pārrobežu sadarbībai.

Aigars Kalvītis sarunā uzsvēra, ka “reģionu attīstība ir viens no svarīgākajiem jautājumiem mūsu valstī pēc neatkarības atjaunošanas”.

Valdības vadītājs atzina, ka dažādas valdības ir deklarējušas savas rūpes par reģioniem, tomēr diemžēl līdz šim nav izdevies veiksmīgi atrisināt un īstenot reģionālo reformu un plaisa starp reģioniem to ekonomiskās attīstības ziņā nav mazinājusies.

Latvija cer šīs problēmas risināt ar ES reģionālās politikas atbalstu, kas ir skaidri definējusi mērķi mazināt un izlīdzināt reģionālās atšķirības.

Tādēļ kā ļoti būtisku Ministru prezidents atzina nepieciešamību pēc iespējas ātrāk panākt vienošanos ES par jauno Finanšu perspektīvu, lai Latvija varētu izstrādāt reģionu attīstības projektus, pamatojoties uz konkrētu pieejamā atbalsta apjomu. Neskaidrība šajā jomā, pēc Aigara Kalvīša domām, “nenāk par labu ne Latvijai, ne citām Eiropas valstīm”.

Pēters Štraubs apsveica Latviju ar tās straujo ekonomisko attīstību pēdējā gada laikā. Prezidents atzinīgi novērtēja valdības centienus reformēt reģionālo politiku, veidojot piecus teritoriālās plānošanas reģionus un vienlaikus nododot to pārziņā svarīgus uzdevumus – lemt, plānot sava reģiona attīstību un nodrošināt kontroli. ES Reģionu komitejas prezidents atzīmēja, ka “tas sekmēs pilsoņiem tuvāku lēmumu pieņemšanu un lielāku demokrātiju”.

Puses pārrunāja ES Konstitucionālā līguma tālāko ratifikāciju, kas ir nepieciešama ES tālākai attīstībai un pastāvošo trūkumu novēršanai. Pēters Štraubs uzsvēra, ka pēc Konstitūcijas stāšanās spēkā stiprāks kļūs Eiropas Parlaments un Reģionu komiteja, kontrolējot ES likumdevēja institūcijas, un tādējādi sekmēs pilsoņu un reģionālo pašvaldību interešu īstenošanu ES.

Reģionu komitejas prezidents aicināja Latviju un pārējās Baltijas valstis aktīvi iesaistīties ES Jauno kaimiņu politikas īstenošanā un pārrobežu sadarbībā, lai veicinātu demokrātisku attīstību ES kaimiņvalstīs.

Ministru prezidents savukārt atzina, ka “ir ļoti svarīgi nodibināt attiecības ar pārrobežu reģioniem un kaimiņu valstīm” un tā ir viena no Latvijas prioritātēm. Latvija ir ļoti aktīva, un pašvaldību līmenī ir sadarbības projekti ar Krieviju, Moldovu, Ukrainu, Gruziju un tuvākā laikā arī ar Armēniju. Aigars Kalvītis informēja viesi, ka “valdība un pašvaldības ir gatavs strādāt šajā jomā arī turpmāk un vēl aktīvāk”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!