Foto: DELFI

Augstākās izglītības padome (AIP) kavē auditorfirmai "Deloitte" uzticēto studiju programmu izvērtējuma auditu, kurš sākts pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) paustajām bažām par izvērtējuma kvalitāti, liecina aģentūras BNS rīcībā esošā informācija.

Pagājušā gada nogalē IZM, pēc neoficiālas tās rīcībā esošas informācijas, pauda bažas, ka AIP izvērtējums tapis apšaubāmos apstākļos. Lai noskaidrotu situāciju, pašlaik tiek veikts izvērtējuma audits, kas uzticēts auditorfirmai "Deloitte". "Deloitte" auditu veiks par 19 890 latiem.

Uz IZM aicinājumu nodrošināt piekļuvi informācijai, kas auditorfirmas pārstāvjiem būs nepieciešama audita veikšanai, AIP atbildējusi, ka audits veicams tikai pēc Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA), kas ir IZM pārraudzībā esoša iestāde, iniciatīvas, jo tieši VIAA bija par projektu atbildīgā iestāde.

Savukārt IZM atgādināja, ka VIAA ir tās pārraudzībā esoša iestāde, līdz ar to tai ir tiesisks pamats piedalīties projekta uzraudzībā un kontrolē un tā var uzticēt "Deloitte" veikt studiju programmu izvērtējuma auditu.

AIP biroja vadītāja Ārija Konstantinova sākotnēji sacīja, ka padome nekādu informāciju no ministrijas saistībā ar plānoto auditu nav saņēmusi, tomēr pēc ilgākas telefonsarunas atzina, ka IZM padomei ir lūgusi nodrošināt nepieciešamo piekļuvi informācijai, kas nepieciešama, lai auditorfirma varētu veikt auditu.

Vienlaikus gan Konstantinova pauda izbrīnu, ka auditorfirma neesot vērsusies pie padomes ar informācijas pieprasījumu audita veikšanai.

Ministrija uzskata, ka attiecībā uz dokumentiem un informāciju, kas AIP jānodrošina pārbaudes veikšanai, padomei ir jānodrošina visi nepieciešami dokumenti un informācija, kas tiek pieprasīti, lai varētu veikt vispusīgu, objektīvu un kvalitatīvu pārbaudi.

Ministrija padomei arī lūgusi norādīt ekspertu vārdus, uzvārdus, darbavietas, kontakttālruņus un e-pastus, taču AIP sākusi aizbildināties ar fizisko personu datu aizsardzības likumu un pieprasījusi ministriju norādīt tās pieprasījuma tiesisko pamatu šādu datu apstrādei.

Vienlaikus gan AIP atzīst, ka šos datus sniegs, ja ministrija sniegs sīkāku informāciju par šo datu izmantošanu.

Jau vēstīts, ka pagājušajā vasarā lielu ažiotāžu radīja Augstākās izglītības padomes veiktais visu Latvijas augstskolu piedāvāto studiju programmu izvērtējums, kurā no gandrīz 900 studiju programmām tikai 55 programmas tika atzītas par nekvalitatīvām.

Studiju programmas tiks vērtētas Eiropas Sociālā fonda projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" ietvaros.

IZM, balstoties uz AIP koordinētā studiju programmu izvērtējuma, veica alternatīvu studiju programmu izvērtējumu, kura rezultāti norādīja, ka nekvalitatīvu studiju programmu kopumā ir 183.

Paužot savu sašutumu par ministrijas veikto alternatīvo studiju programmu izvērtējumu, kā arī par iecerētajām reformām, kuras rosinājis izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, vairākas augstskolas pieprasīja ministra demisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!