Foto: DELFI

Pirmdien pulksten 17.30 Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" īstenos repatriācijas reisu no Lielbritānijas uz Latviju, iepriekš pavēstīja Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Vietas reisā tiks dalītas trīs daļās un biļešu brīvā tirdzniecībā nebūs. "Mēs runājam par valstspiederīgajiem, kuriem ir sociāli, humāni vai juridiski pamatoti iemesli atgriezties. Tie, piemēram, ir cilvēki, kas pēc 1. janvāra nevarēs uzturēties Apvienotajā Karalistē breksita dēļ, vai valstspiederīgie, kas bijuši Lielbritānijā darba komandējumā," pauda ministrs.

Rinkēvičs iepriekš teica, ka Lietuva un Igaunija nodrošinās savu valstspiederīgo transportēšanu no Rīgas. Savukārt Latvijas valstspiederīgajiem pēc ierašanās būs jāveic obligāts Covid-19 tests un jāievēro desmit dienu pašizolācija valsts norādītā un apmaksātā viesnīcā.

Reisu vienoti īstenos visas trīs Baltijas valstis, katras valsts valstspiederīgajiem tajā paredzot apmēram 50 vietas.

Kā norādīts Ārlietu ministrijas (ĀM) tīmekļvietnē, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Ārlietu ministrijas organizēs kopīgu repatriācijas reisu 28.decembrī no Londonas Getvikas lidostas.

ĀM norāda, ka reiss būs paredzēts vienīgi tiem Baltijas valstu valstspiederīgajiem, kuriem ir nepieciešama neatliekama atgriešanās Latvijā, jo persona nonākusi ārkārtas situācijā, atrodoties Apvienotajā Karalistē īslaicīgi, vai tai ir vajadzīga tūlītēja un neatliekama palīdzība sociālu, humānu vai juridisku apsvērumu dēļ.

Katrs gadījums tiks vērtēts individuāli, un ĀM ir tiesības pieprasīt potenciālajiem konsulārās palīdzības saņēmējiem papildu informāciju vai dokumentālus pierādījumus, kas apliecina viņu atrašanos ārkārtas situācijā. Lidmašīnas biļešu izdevumi – 220 eiro, ieskaitot vienu nododamu bagāžas vienību – būs jāsedz pašiem repatriantiem.

"Tos, kuri Apvienotajā Karalistē dzīvo, ilgstoši uzturas pie draugiem un radiem vai ir atbraukuši ciemos, lūdzam nogaidīt, līdz situācija normalizējas un tiek atjaunota regulārā aviosatiksme," pauda ĀM.

Jau vēstīts, ka repatriantiem būs obligāts Covid-19 tests un desmit dienu pašizolācija valsts ierādītā un apmaksātā viesnīcā.

Personām, kuras atgriezušās Latvijā no ārvalstīm valsts noteiktajā repatriācijas kārtībā, valsts segs 100% no kopējās izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojuma summas, bet ne vairāk kā 45 eiro diennaktī.

Kompensējamā izmitināšanas perioda garums ir 14 dienas. Atsevišķos gadījumos uzturēšanās periodu būs iespējams pagarināt vienu reizi par to pašu periodu.

Atbalsts tiks sniegts vaučeru jeb kuponu veidā fiziskām personām – iedzīvotājiem. Atbalsta saņēmējs varēs izvēlēties sev piemērotāko vai savai dzīvesvietai tuvāko tūristu mītni no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) mājaslapā pieejamā mītņu saraksta.

Atbalsta programmu īstenos Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sadarbībā ar Slimību kontroles un profilakses centru, Veselības inspekciju un Ārlietu ministriju.

Jau vēstīts, ka līdz ar ziņām par jauna koronavīrusa paveida parādīšanos Lielbritānijā, vairākas valstis, tostarp Latvija, ir pārtraukušas pasažieru satiksmi ar Lielbritāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!