Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" ir izīrējusi vienu no savām lidmašīnām Butānas valsts nacionālajai aviokompānijai "Druk Air", informēja "airBaltic" vecākais viceprezidents Ods Gomsruds (Odd Gomsrud).
Lidmašīna "AVRO RJ70", kuru vadīs "airBaltic" septiņu cilvēku apkalpe, pusgadu - līdz 28.oktobrim - veiks reisus "Druk Air" sastāvā. Reisi tiks veikti no Butānas galvaspilsētas Paro uz Āzijas pilsētām Deli, Katmandu, Daku un Bangkoku.

Kā informē "airBaltic", Butāna ir neliela karaļvalsts, kas atrodas starp Tibetu un Indiju, Himalaju grēdas austrumdaļā. Butānas iedzīvotāji savu valsti dēvē par "Druk Yul", kas tulkojumā nozīmē "Zibeņojošā pūķa valsts".

Līdz pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem vienīgie ārzemnieki, kas apmeklēja Butānu, galvenokārt bija karaļnama viesi. Kopš septiņdesmito gadu vidus Butānu ir atļauts apmeklēt tūristiem, lai arī sākotnēji tika noteikta tūristu kvota 200 cilvēku apmērā. Šobrīd tūristu ierobežošanai kalpo oficiāli apstiprinātā maksa tūristam - neatkarīgi no ceļošanas veida tā ir vismaz 200 ASV dolāru dienā.

Kā skaidroja Gomsruds, pēc 2001.gada 11.septembra traģiskajiem notikumiem bija grūti atrast klientu lidmašīnai, jo daudzas aviokompānijas ceļotāju trūkuma dēļ nevarēja izmantot pat savas lidmašīnas. "Druk Air" meklēja lidmašīnu, kas ir piemērota īpašajiem Butānas lidostas apstākļiem. Šīs valsts lidosta atrodas 2500 metru augstumā virs jūras līmeņa ieplakā starp kalniem.

""airBaltic tā ir lieliska iespēja jaunas pieredzes apgūšanai - lidot pilnīgi savādākos apstākļos un strādāt austrumu kultūras vidē. Mūsu apkalpe Butānā ir izpelnījusies lielu piekrišanu un, nenoliedzami, vislielākā pasažieru uzmanība tiek veltīta "airBaltic" stjuartēm," jokoja "airBaltic" viceprezidents.

"airBaltic" šobrīd izmanto divus "AVRO RJ 70", lai veiktu regulāros plānotos lidojumus no Rīgas. Butānai izīrēta trešā šāda veida lidmašīna, tā savulaik jau ir lidojusi Austrālijā, Portugālē un Itālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!