Foto: LETA

Lai gan Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) uzskata, ka aviosabiedrībai "airBaltic" jāmeklē cits investors, valdības krišana esošo situāciju nemainītu, uzskata šī politiskā spēka Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

LTV raidījumā "Rīta panorāma" viņš gan neizslēdza, ka Laimdotas Straujumas (V) valdība varētu krist pēc budžeta pieņemšanas 30. novembrī. Tas viņa redzējumā esot "Vienotības" rokās.

Brigmanis uzsvēra, ka Latvijai ir nepieciešama lidsabiedrība "airBaltic", tomēr valdības apstiprinātais investors - Vācijas uzņēmējs ar biznesa saitēm Krievijā Ralfs Dīters Montāgs-Girmess - ZZS neapmierinot. Savienība uzskata, ka jāturpina meklēt labāku investoru.

ZZS nepiekrīt prasībai no valsts puses palielināt ieguldījumu aviosabiedrībā par 80 miljoniem eiro.

Kā ziņots, valdības lēmums paredz, ka Montāgs-Girmess "airBaltic" ieguldīs 52 miljonus eiro, bet no valsts puses kā Valsts kases aizdevums tiks nodrošināti 80 miljoni eiro. Girmesa kā investors iegūs arī 20% "airBaltic" akciju.

Kā daudzkārt vēstīts, par finanšu investora atrašanu šoruden paziņoja konsultāciju kompānija "Prudentia Advisors", tomēr drīz kļuva skaidrs, ka vienošanās paredzētu arī tālākas valsts investīcijas kompānijā, kā arī pienākumu iegādāties "Sukhoi" markas lidmašīnas. Šāds paziņojums saniknoja satiksmes ministru Anriju Matīsu (V), pēc kura ierosinājuma valdība lauza līgumu ar "Prudentia". Tiesa gan, pagājušajā nedēļā valdība apstiprināja vienošanos ar Montāgu-Girmesu, neraugoties uz izskanējušām bažām par drošības apdraudējumu, bet nākamajā dienāpremjerministre Laimdota Straujuma aicināja Matīsu demisionēt.

Nepieciešamība piesaistīt investoru kļuva īpaši aktuāla saistībā ar noslēgto līgumu ar "Bombardier" vēl 11 lidmašīnu piegādi, par ko savulaik noslēgts līgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!