Foto: DELFI

Pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) pieprasījuma "airBaltic" 28. martā veiks īpašu kravas lidojumu uz un no Urumči starptautiskās lidostas Ķīnā, no Džendžou un Jivu reģioniem uz Latviju atgādājot aptuveni vienu miljonu sejas masku un respiratoru, portālu "Delfi" informēja lidsabiedrībā.

Ar Latvijas Ārlietu ministrijas palīdzību lidsabiedrība pašlaik ieguvusi visas nepieciešamās atļaujas, tostarp no Ķīnas, lai varētu veikt lidojumu.

Plānots, ka reiss ielidos Rīgā naktī uz 29. martu.

Kopumā tiks pārvadāti vairāk nekā viens miljons sejas masku un respiratoru, kas kopumā veido 619 kastes, 5,1 tonnu jeb 47 kubikmetrus kravas.

Lidojumu veiks trīs piloti un divi tehniķi.

NVD norāda, ka kopumā šajā sūtījumā ir 900 000 sejas masku un 80 000 respiratoru, kas pēc saņemšanas tiks novirzītas ārstniecības iestādēm.

Nākamās nedēļas laikā plānotas vēl vairākas piegādes ar vairāk nekā četriem miljoniem masku un respiratoru, informē NVD.

NVD atgādina, ka, ņemot vērā grūtības, kas pastāv visā pasaulē, individuālās aizsardzības līdzekļu iegādes process nav vienkāršs, taču dienests velta visus iespējamos resursus, lai pēc iespējas ātrāk sagādātu nepieciešamo līdzekļu daudzumu. Lai nodrošinātu savlaicīgas piegādes, NVD sadarbojas ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, lidsabiedrību "airBaltic", Latvijas vēstniecību Ķīnā, kā arī daudzām citām pusēm.

Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtas situācija, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim.

Ņemot vērā esošo epidemioloģisko situāciju, no trešdienas, 18. marta, īpaši piesardzības pasākumi būs attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no ārvalstīm, vairs neizdalot specifisku valstu grupu, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Trešdien, 25. martā, SPKC epidemiologi, veicot reģistrēto Covid-19 gadījumu epidemioloģisko izmeklēšanu, konstatējuši, ka pieci saslimušie nevar norādīt, ka bijuši ārzemēs vai viņiem ir bijis kontakts ar apstiprinātu Covid-19 saslimušo vai personu, kura bijusi ārzemēs. Līdz ar to nav nosakāma epidemioloģiskā ķēde, kas nozīmē, ka Latvijā tiek konstatēti pirmie Covid-19 gadījumi, kas saistīti ar vietējo jaunā koronavīrusa transmisiju sabiedrībā. Šie reģistrēti saslimšanas gadījumi konstatēti Rīgā. Vīrusa transmisija sabiedrībā novērota vairākās ES valstīs, t. sk. Lietuvā un Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!