Foto: stock.xchng
Norādot uz līgumā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) noteikto konfidencialitāti, iestādes datu bāzes izstrādātājs, informāciju tehnoloģiju kompānija "Exigen Services Latvia", pirmdien atturējās no komentāriem. Šāda aizbildināšanās neļauj publiski uzzināt skaidru atbildi, vai "Exigen" ir atbildīgs par nekvalitatīvu produktu, kā rezultātā valstij nodarīts apjomīgs kaitējums.

"Mana atbilde Jums ir, ka saskaņā ar publisko iepirkumu "Exigen Services Latvia" veic virkni darbu priekš VID, bet saskaņā ar mūsu parakstīto līgumu un konfidencialitātes vienošanos - ESL nevar izteikt komentārus bez rakstiskas VIDa piekrišanas," situāciju portālam "Delfi" preses sekretāres Līgas Kristas Solimas personā vienā teikumā skaidro uzņēmums.

Sarunā "Delfi" vēlējās noskaidrot uzņēmuma viedokli par notikušo datu noplūdi, izskaidrojumu, kā šāda situācija var izveidoties, kā arī līgumā ar VID noteikto atbildības pakāpi uzņēmumam vai VID gadījumā, ja notiek kāds incidents. Tāpat "Delfi" vēlējās uzzināt, kad "Exigen Services Latvia" uzzināja par notikušo vai pati konstatēja to.

Arī "Ernst&Young", kas iepriekš medijos bija minēts kā viens no sistēmas testētājiem, pirmdien portālam "Delfi" īsā komentārā atzīmēja, ka tas sistēmu grasās pārbaudīt nākotnē, bet nav darījis to līdz šim. Tādējādi uzņēmums noliedza medijos izskanējušās ziņas.

Savukārt bijušais VID vadītājs Dzintars Jakāns pauda, ka datu noplūde bijusi apzināta un to veicis kāds bijušais IT sistēmas izstrādātājs, nenorādot, kur šis izstrādātājs agrāk ir strādājis.

Jau vēstīts, ka VID piektdien paziņoja, ka no tā sistēmām noplūduši dati, savukārt raidījums "de facto" svētdien ziņoja, ka informācijas noplūde notikusi no VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), pa kurā izveidotu "drošības caurumu" trīs mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apjomā.

Faktu, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā bijusi milzīga datu noplūde, raidījums uzzināja no cilvēku grupas, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju. Šīs organizācijas pārstāvis raidījumu e-pastā informējis, ka, pēc viņa rīcībā esošām ziņām, caurums izveidots pēc ļoti augstas VID amatpersonas norādījuma. "Caurums" bijis ģeniāli vienkāršs, un tas atradās visu acu priekšā, visticamāk jau no pirmās EDS dienas. Jebkuru EDS dokumentu pat anonīms web lietotājs varēja lejupielādē bez autorizācijas.

Šā gada 3. vai 4. februārī EDS "caurums" esot aiztaisīts, bet VID 6.februārī uzrakstījis iesniegumu Valsts policijai, kura pagājušajā nedēļā uzsākusi kriminālprocesu.

Saskaņā ar "de facto" sniegto informāciju, starp noplūdušajiem datiem ir ziņas par daudzu privātu un valsts uzņēmumu darbiniekiem, viņu ienākumiem un nomaksātajiem nodokļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!