Pērn tiesībsargājošajām iestādēm nosūtītas vairāk nekā simts lietas par iespējamu naudas atmazgāšanu, tostarp vairākos darījumos figurē miljoniem latu, kuru legalizācijā iesaistīti desmitiem uzņēmumu un fizisku personu no Baltijas valstīm.
Laikraksts "Dienas Bizness" trešdien vēsta, ka Kontroles dienests tiesībsargājošajām institūcijām pērn nosūtījis 155 materiālus, no kuriem 23 materiālos summas figurēja vismaz viens miljons latu un deviņos materiālos figurēja 20 līdz 50 darījuma dalībnieku skaits.

Arī šā gada janvārī dienests tiesībsargājošajām iestādēm nosūtījis trīs materiālus, kuros katrā figurē vismaz miljons latu un vienā materiālā darījumu dalībnieku skaits sasniedzis pat 60, laikrakstu informēja Kontroles dienesta Viesturs Burkāns.

Burkāns norāda, ka saskaņā ar likumu informāciju par šīm lielajām shēmām nevar atklāt līdz brīdim, kamēr kāds tiks saukts pie kriminālās atbildības. Ja pierādīsies šo aizdomās turamo personu vaina, Latvijā tikšot atklāti vērienīgi "shēmotāju" grupējumi, kur, pēc Burkāna teiktā, iesaistīti vairāki desmiti fizisku un juridisku personu no Latvijas un tuvākajiem kaimiņiem – Lietuvas un Igaunijas.

Laikraksts vēsta, ka lietas pret "shēmotājiem" tapušas , Kontroles dienestam izvērtējot saņemtos ziņojumus, lielākoties, no bankām.

Latvijas komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijos laikrakstam pauž viedokli, ka atklāto aizdomīgo darījumu un tajos iesaistīto personu skaits būtu daudz lielāks, ja par aizdomīgiem darījumiem ziņas sniegtu arī nekustamā īpašuma tirgus dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!