Kiprā vienā adresē ir reģistrētas 11 firmas, kurām pilnībā vai daļēji pieder uzņēmumi Latvijā. No šīm 11, divas firmas ir izvērsušas savu darbību nekustamo īpašumu projektu attīstības lauciņā, un tām piederošajos Latvijas uzņēmumos darbojas pazīstami, ar satiksmes ministru Aināru Šleseru un viņa biznesa partneriem savulaik saistīti cilvēki, kā arī kādreizējais Rīgas domes Attīstības departamenta vadītājs Vilnis Štrams un ar viņu saistīti cilvēki.

'Laymīgais' Kipras investors

Vienā no šādām ārzonas firmām ir "Laymix Holdings Ltd", kura bijusi vai joprojām ir līdzīpašniece vairākiem Latvijas uzņēmumiem, kas saistīti ar Šlesera kādreizējā darījumu partnera Viestura Koziola līdzgaitniekiem un kuru pārstāv Štrama pakļautībā strādājušais departamenta ierēdnis Uldis Kiršteins.

Kiršteins šajos, caur īpašniekiem saistītajos uzņēmumos kā īpašnieku pārstāvis vai amatpersona parādās tikpat bieži kā Rems Razums -  Šlesera 1998.gadā vadītās firmas "Varner Hakon Invest" kādreizējais preses sekretārs, vēlāk "Linstow Varner" runasvīrs. 

Aktīvākas izmaiņas uzņēmumu īpašnieku struktūrā un valdē notikušas 2007.gada maijā un jūnija - pāris mēnešus pēc tam, kad Štrams atstājis Rīgas domes Attīstības departamenta direktora amatu.

Ārzonu dibinātajos vai pārpirktajos uzņēmumos tikpat bieži figurē arī uzņēmējs Mārtiņš Pevko, kurš jau iepriekš bijis Štrama darījuma partneris, pārstāvot Panamā reģistrētu ārzonas firmu, kura nopirka no Štrama viņa dibināto arhitektu biroju "Postform Projekts". 2007.gadā Pevko atstājis šīs firmas un tajās kā dalībnieki ienākuši ārzonu uzņēmumi, bet kā amatpersona Razums.

Kiršteins atteica portālam "Delfi" sarunu par Kiprā reģistrētajiem investoriem, to īpašniekiem un viņu plāniem Latvijā. Kiršteins norādīja, ka viņam nav ne mazākas vēlmes par to runāt, turklāt, tas neesot viņa pienākums.

Savukārt Razums palūdza jautājumus par Kipras biznesiem Latvijā nosūtīt epastiski, bet vairāku dienu laikā neatrada laiku atbildēt. Tāpat rīkojās Pevko.

Pevko ne tikai pārstāvējis ārvalstu investorus, bet arī pats dibinājis uzņēmumus. Piemēram, 2006.gada martā viņš, kopā ar Šlesera vadītās LPP/LC biedru Ivaru Kalvišķi (33%) un kādreizējo Rīgas vicemēru Juri Visocki (33%), dibinājis "City development projects".

Pērnā gada jūnijā Pevko savas daļas (34%) pārdevis Kiprā reģistrētajam "Laymix Holding Ltd", kuru uz pilnvaras pamatā pārstāv bijušais Rīgas domes attīstības departamenta darbinieks Uldis Kiršteins. 

2003.gadā arī Kiršteina pārstāvētais "Laymix" kļuvis par dalībnieku citā nekustamo īpašumu projektu firmā - "Developments projects", kuru 1999.gadā dibināja Arkanzasā reģistrētā firma "Dvelopment Projects L.L.C", kas pieder Panamā reģistrētajām "World Fund Inc" un "Euro Amex Exchange Inc". "Delfi" jau pērn vēstīja, ka šīm divām Panamas firmām pastarpināti piederēja lielākais Latvijas olu ražotājs "Balticovo".

Savukārt "Development Projects L.L.C" tās Latvijas meitas uzņēmumā SIA "Development projects" 2002.gadā pārstāvēja kukuļošanas lietā notiesātais bijušais Privatizācijas aģentūras valdes loceklis Didzis Azanda.

2003.gadā par SIA "Development Projects" dalībniekiem kļuva arī Kalvišķis un Visockis. Vēl aptuveni pēc gada ārzonas firmas daļas pārgāja pie Pevko, bet no viņa tās nonāca pie "Laymix", kuru pārstāv Uldis Kiršteins.

2007.gada maijā Kalvišķis, Visockis un "Laymix" savas daļas pārdeva un par jaunajiem uzņēmuma īpašniekiem kļuva ar Aizkraukles banku saistītie Jakovs un Leonīds Kiļi, kā arī Krievijas pilsonis Andrejs Polovinkins.

Viens no SIA "Development Projects" projektiem ir daudzfunkcionālā administratīvā ēka Rīgā, Skanstes ielā.  Šo daudzfunkcionālo 13 stāvu ēku ar divu līmeņu pazemes autostāvvietām projektēja uzņēmums "Postform Projekts Rīga", projekta izmaksas 2004.gadā tika lēstas 2,5 miljonu latu apmērā. Uzņēmumam pērnā gada martā tika izdota būvatļauja  ēkas nulles cikla būvniecībai.

Kiršteins pārstāvēja "Laymix" arī citā Latvijā reģistrētā firmā "Ķipsalas Spice". To 2004.gadā dibinājis Pevko, taču vēlāk 60% savu daļu pārdevis kādreizējā Šlesera biznesa partnera Viestura Koziola līdzgaitniekam Askoldam Brziņam (viņš ir sens Koziola biznesa partneris un Koziola izdotā žurnāla "Republika.lv" direktors) un 20% daļu - jau minētajai "Laymix".

"Ķīpsalas spice" ieguvusi zemi pašā Ķīpsalas ziemeļu galā, kur iecerēts uzbūvēt 22 stāvus augstu debesskrāpi. 

"Laymix" arī kļuvis par vienīgo nekustamā īpašuma kompānijas "Deglavparks" īpašnieku. Līdz tam uzņēmums īsu brīdi piederēja juristam Jānim Butkevičam, bet no 2006.gada februāra līdz tā paša gada 29.decembrim - Viļņa Štrama sievai Brigitai Štramai. Nekustamā īpašuma kompānija "Deglavparks" no Liepājas uzņēmuma "MIG Holdings" iegādājusies 3,5 hektārus lielu īpašumu Pāvilostas pelēkas kāpas dabas lieguma zonā.

Vēl vienā firmā - 2006.gadā dibinātajā "Urban Estate" - kuras īpašniece ir "Laymix", kuru arī šeit pārstāv Uldis Kiršteins  - kā valdes loceklis parādās arī Razums.  "Urban Estate"  sākotnēji piederēja Jurim Markevičam, kurš desmit dienas pēc firmas dibināšanas savas daļas pārdeva "Laymix", kuru arī šajā gadījumā, tāpat kā citās Latvijas firmās pārstāv Kiršteins. Pēc īpašnieku maiņas Kiršteins nomainīja Razumu arī uzņēmuma valdē. Šīs firmas aktivitātes līdz šim nav bijušas publiskas.

Savukārt citas "Laymix" meitasfirmas - "Studentu centra" - darbība piesaistīja plašākas sabiedrības uzmanību ar valsts īpašuma izsaimniekošanu. Skandāls beidzies ar naudas sodiem ierēdņiem.

"Studentu centru" 2004.gadā dibināja Māris Safargalejevs, un jau pāris nedēļas pēc tam - laikā, kad mainījusies vadība IZM, šī firma bez konkursa uz 20 gadiem ieguva nomā vērtīgu valsts zemesgabalu pie Ķīšezera, Ezermalas ielā 6. Vēlāk tika atzīts, ka nomas līguma nosacījumi ir neizdevīgi valstij. Šā gada maijā vidū par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un valsts amatpersonas bezdarbību apsūdzētajiem bijušajam IZM valsts sekretāram Valdim Eglem un IZM darbiniecei Helēnai Kaņepei tiesa piemēroja naudassodus attiecīgi 100 minimālo mēnešalgu (16 000 latu) un 50 minimālo mēnešalgu (8000 latu) apmērā.

 

Pēc līguma noslēgšanas 2005.gadā mainījās "Studentu centra" īpašnieki - 60% uzņēmuma daļu nonāca pie Valda Ulmaņa, bet 40% - pie Raita Pilsētnieka. Bet kopš pērnā gada marta uzņēmums pieder Valdim Ulmanim (20%), Koziola līdzgaitniekam Askoldam Bērziņam (60%) un atlikušie 20% Kiršteina pārstāvētajam "Laymix". 

Presē savulaik jau plaši tika vēstīts, ka interesi par vērtīgo zemesgabalu Ezermalas ielā 6, kur savulaik atradās tā dēvētā Alkšņa karaskola, izrādīja Šlesera partijas biedrs Juris Radzevičs - īsu brīdi izglītības un zinātnes ministrs. Karaskolas teritoriju ar apmēram 30 objektiem valsts savulaik nodevusi Rīgas Tehniskajai universitātei, Zemesgrāmatā to ierakstot kā valsts īpašumu RTU valdījumā. Radzevičs to uzskatījis par nelikumību un pieprasījis nodot IZM valdījumā. Īsi pirms Induļa Emša valdības krišanas tika parakstīts akts par visu ēku nodošanu IZM bilancē, un vēlāk tās tika iznomātas. Radzevičs toreiz teica, ka neesot par notikušo lietas kursā.

'Merks', Šlesers un būvnieki no Kipras

Jau minētajā Kipras adresē reģistrētas vēl vismaz divas Rīgas būvprojektu attīstībā ieinteresētas firmas. Šīs firmas Latvijā pārstāv Rems Razums, un viena no tām firma figurē arī saistībā ar "Arēnu Rīga", kuras ceļš uz arēnas uzbūvēšanu un vērienīgu Skanstes ielas rajona attīstību ticis saistīts ar Šlesera lobiju.

Būvfirmas "Merks" uzceltās "Arēnas Rīga" pašreizējo līdzīpašnieci - firmu "Arena Invests" - pērn 28.maijā dibinājis pats Razums, bet jau 30.maijā par uzņēmuma vienīgo īpašnieci kļuvusi tai pašā Kipras adresē reģistrētā firma "Grantox Consult Ltd".

Savukārt vēl pēc mēneša - 25.jūnijā "Arena Invests" kļuva par  30% pazīstamās sporta un izklaides halles "Arēna Rīga" īpašnieci. Jāatgādina, ka "Arēnu Rīga" dibināja "Merks", bet 2006.gada 13.decembrī pārdeva to Igoram Ivanovam. Viņš jau nākamajā dienā pārdeva 25% Genadijam Bondarikam un 25% Jeļenai Bondarikai. Savukārt 19.decembrī 15% Ivanovam piederošo daļu nonāca pie viņa sievas, vēlāk nogalinātās Ellas Ivanovas.

Pašlaik "Arēna Rīga" pieder "Arena Invests", Jeļenai Bondarikai (10%) un Genadijam Bondarikam (60%). "Arēna Rīga" ir noslēgusi līgumu par konsultāciju nekustamo īpašumu jomā ar Vilnim Štramam piederošo firmu "2DEMP", kuru bijušais departamenta direktors drīz pēc aizturēšanas pārrakstījis sievai Brigitai.

"Delfi" jau rakstīja, ka īsi pēc Štrama aiziešanas no darba Rīgas domē Ivanovs izteica piedāvājumu Štramam strādāt "Arēnā Rīga", skaidrojot, ka "Štrams ir viens no pieredzējušākajiem un profesionālākajiem speciālistiem pilsētas plānošanas un attīstības jomā".

Savukārt Šlesera un "Merka" intereses līdz šim publiski saistītas vairākkārt. 2002.gadā Šlesers un Viesturs Koziols pēc strīdīgas uzvaras konkursā par Ķīpsalas Saules akmens būvniecības projektu savas daļas šajā projektā pārdeva "Merkam" katrs par 900 tūkstošiem eiro.

Koziols presei skaidroja, ka darījums ir godīgs bizness: divos gados projekta virzīšanā - juridisko dokumentu kārtošanā, konsultatīvo darbu finansēšanā, būvatļaujas iegūšanā - ticis ieguldīts 1,4 miljoniem eiro, tādējādi peļņa bijusi 20-25%. Taču presē tika izteiktas aizdomas, ka patiesais abu uzņēmēju ieguldījums bija ietekme uz Rīgas Domes lēmumiem. Jāatgādina, ka Saules akmens projekts bija tik strīdīgs, ka uz brīdi tika piedraudēts Rīgas vēsturisko centru izslēgt no UNESCO mantojuma saraksta.

Savukārt "Arēna Rīga" būvniecības priekšvēsture saistījās ar kompānijas "Multihalle" nespēju uzcelt paredzēto būvi līdz 2006.gada pasaules hokeja čempionātam. "Multihalle" nespēja atrast investoru, jo bija skaidrs, ka ieguldījumi neatmaksāsies. Tad pēkšņi Rīgas Dome izrādīja labvēlību "Merkam", pārdodot hallei piegulošo zemi vairāk nekā 10 hektāru platībā par summu, kas bija daudz mazāka par zemes tirgus vērtību. Presē šī labvēlība pret "Merku" tika saistīta ar Šlesera interesēm lobēt "Merku".

Kad pēc hokeja čempionāta arēnu "Merks" pārdeva Ivanova un Bondarika ģimenēm, kā vēl viens īpašnieks parādījās Rema Razuma pārstāvētais uzņēmums, kura īpašnieku pēdas ved uz Kipru.

Ap "Arēnu Rīga" esošās teritorijas attīstība interesē arī citu Kipras investoru - "Baltic Development Consultancy", kas pieder tai pašā Kipras adresē reģistrētai un Razumam piederošai  "D & A Smart Investments" ir konsultantfirma projektam par dzelzceļa attīstību līdz "Arēnai Rīga".

"Baltic Development Consultancy" 2006.gadā dibināja Mārtiņš Pevko (40%), Lauris Vilks (30%) un "Baltic Construction Consultancy", kuru savukārt dibināja Razums (25%) un Visvaldis Sarma (25%), Jānis Norde (25%) un Juris Lipskis (25%). 

2007.gada maijā - neilgi pēc tam, kad Vilnis Štrams pameta darbu Rīgas Domē - uzņēmumā mainījās īpašnieki - Vilks saglabāja savas 30% daļas, par jauniem īpašniekiem kļuva "D&A Smart Investments" (40%), kas atpirka daļas  no Pevko, un Rems Razums (30%), kas ieguva "Baltic Construction Consultancy" daļas. Razums uz pilnvaras pamata arī pārstāvēja Kipras firmu "D&A Investmnent".

SIA "Baltic Development Consultancy" ir arī "Stockmann" tirdzniecības centra rekonstrukcijas projekta virzītājs, kā arī "Stockmann" konsultantu firma. 

Ar "Stockmann" sadarbojās arī cita Kipras investoru rokās nonākusi firma "Projektu Centrs", kas dibināts 2000.gadā kā SIA "City Consult". Tās dibinātāja ir ASV reģistrēta, Panamas firmām piederošā "City Consult LLC",  kuru uz pilnvaras pamata pārstāv Pevko. 2003.gada oktobrī Pevko kļuva par vienīgo uzņēmuma dalībnieku. Pērnā gada jūnijā Pevko savas daļas pārdeva "D& A Investments", kuru uz pilnvaras pamata pārstāv Razums.

Pirms nosaukuma maiņas 2002.gadā uzņēmums sadarbojas ar "Rimi" un "Stockmann centru". "Projektu centrs" pēc Štrama vadītā Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pasūtījuma veidojis vīziju "Rīgas pilsētas attīstības perspektīvas starptautiskā kontekstā". Tāpat uzņēmums piedalījies rindu māju projektā Bulduros. 

Pie Kipras investora nonākusi arī firma "Postform projekts", kuru 1995.gadā dibināja Vilnis Štrams. Pēc četriem gadiem viņš firmu pārdeva ASV reģistrētai firmai "City Consult LLC", kas pieder divām Panamā reģistrētajām firmām, vienai no kurām pieder arī "Dvelopment Projects L.L.C". "City Consult" uz pilnvaras pamata pārstāvējis Mārtiņš Pevko. Par šo darījumu savulaik rakstīja "Diena", norādot uz dīvaino situāciju, kad Pevko naudu par uzņēmuma pirkšanu pārskaitīja nevis ASV īpašniekam, bet Štramam.

Štrams bijis "Postform Projekts" vienīgais valdes loceklis līdz pat 2000.gadam. Vēlāk par firmas vienīgo īpašnieku kļuva cita ārzonā reģistrēta firmā - tai pašā Kipras adresē esošā "D&A  Smart Investments". Šo Kiprā reģistrēto firmu uz pilnvaras pamatā pārstāv Razums.

"Postform Projekts" nodarbojas ar arhitektūru un projektēšanu, uzņēmums piedalījies "Stockmann" un "Coca - Cola Plaza" projektu īstenošanā, "City Market" Rīgā projektēšanā.

Jautājumi Remam Razumam, uz kuriem portāls "Delfi" nav saņēmis atbildi:

 

Pēc UR datiem Jūs pārstāvat Latvijā Kiprā reģistrēto investoru "D&A Smart Investment" Latvijas uzņēmumos. Kāda ir Kipras investoru interese piedalīties projektos Latvijā? Kā šie investori atrada uzņēmumus, kuros piedalīties? 

 

Kas ir šī Kiprā reģistrētā uzņēmuma īpašnieki? Vai jūs tos zināt? Vai tie ir Latvijas iedzīvotāji? Vai varat tos nosaukt?

 

Kā šie Kipras investori Jūs atrada un aicināja pārstāvēt viņu intereses Latvijā? Kas jūs uzrunāja šo investoru vārdā?

 

Kādi ir tālākie Kipras investoru un viņiem piederošo uzņēmumu  - "Baltic Development Consultancy" un "Projektu Centrs" darbības plāni Latvijā? Vai ir plāni iegādāties un/vai attīstīt vēl kādus īpašumus Latvijā?

 

Jūs pārstāvat arī Kiprā reģistrēto "Grantox Consult Ltd", kam pieder daļas "Arēna Rīga". Kā jūs atrada šis investors? Kas ir šī Kiprā reģistrētā uzņēmuma īpašnieki? Vai jūs tos zināt? Vai tie ir Latvijas iedzīvotāji? Vai varat tos nosaukt? Kāds ir šī uzņēmuma investīciju plāni un mērķi Latvijā?

 

Jūs bija valdes loceklis uzņēmumā "Urban Estate", kuram mainījās īpašnieki. Vai Jums ir zināms, kam pieder Kiprā reģistrētais uzņēmums "Laymix Holding", kas iegādājās šo Latvijas uzņēmumu? Kādi bijuši "Urban Estate" plāni dibināšanas laikā, kad jūs bijāt valdē?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!