Foto: F64

Par spīti visiem valsts atbildīgo iestāžu uzdotajiem un īstenotajiem profilakses pasākumiem vairākās Aizkraukles daudzdzīvokļu mājās joprojām tiek konstatēta legionellas baktērijas klātbūtne, portālu "Delfi" informēja Aizkraukles novada pašvaldībā.

Aizkraukles novada pašvaldības SIA "Lauma A" saņēmusi pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" paņemto ūdens paraugu analīžu rezultātus, kuri apliecinājuši legionellas baktērijas klātbūtni.

Kopš Aizkrauklē ar leģionāru slimību saslimis zīdainītis, visi Aizkraukles novada pašvaldības uzņēmumi, kuri atbild par mājas apsaimniekošanu, ūdensapgādi un siltumu ir veikuši virkni dažādu pasākumu, kurus uzdevis gan Slimību Profilakses un kontroles centrs (SPKC), gan Veselības inspekcija (VI), un kuru mērķis bija iznīcināt legionellas baktēriju Aizkraukles novada daudzdzīvokļu mājās.

Lai redzētu, vai veiktie pasākumi ir bijuši efektīvi, pēc veiktajiem pasākumiem pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR" pēc "Lauma A" pasūtījuma paņēmis karstā un aukstā ūdens 16 paraugus – Lāčplēša ielā 9 pagrabtelpās un saslimušā bērniņa dzīvoklī, Maurēnu ielā 4, Draudzības krastmalā 2, Gaismas ielā 6, Lāčplēša ielā 12, Lāčplēša ielā 37 un Sprīdīša ielā 2. Šīs mājas izvēlētas tāpēc, ka pēc apsaimniekotāja datiem tajās varētu būt vislabvēlīgākā situācija šādas baktērijas vairoties spējai.

Diemžēl jaunākie rezultāti pierāda, ka SPKC un VI ieteiktie un Aizkraukles novada pašvaldības uzņēmumu veiktie pasākumi nav bijuši gana efektīvi, jo 6 no 7 mājām joprojām uzrāda baktērijas klātbūtni, turklāt baktērija joprojām ir atrodama arī daudzdzīvokļu mājā Lāčplēša ielā 9, kurā kopš mazuļa saslimšanas pret legionellas baktēriju ir veikts pamatīgs triecienuzbrukums, informēja pašvaldībā.

Tiesa, saslimušā zīdainīša dzīves vietā ņemtajos karstā un aukstā ūdens paraugos kaitīgās baktērijas nebija. Baktērija nelielā daudzumā šajā mājā tika atklāta pagrabā ņemtā karstā ūdens paraugā, taču apsaimniekošanas uzņēmums "Lauma A" to pamato ar faktu, ka ūdens ņemts no ūdens sistēmas atzara, kurā otrās dezinfekcijas ķīmiskais reaģents neiekļuva. Tas gan neizslēdz iespēju, ka pie labvēlīgiem apstākļiem tā nevarētu sākt atkal vairoties.

Šobrīd legionellas pozitīvas atbildes bija Maurēnu ielas 4 karstā ūdens paraugā, Draudzības ielas 2 karstā ūdens paraugā, Gaismas ielas 6 karstā un aukstā ūdens paraugā, Lāčplēša ielas 13 karstā ūdens paraugā un Lāčplēša ielas 37 karstā un aukstā ūdens paraugos. Daudzdzīvokļu mājas Sprīdīša ielā 2 ņemtajos karstā un aukstā ūdens paraugos baktērijas klātbūtni neapstiprina, arī pārējos ūdens paraugos baktērija netika konstatēta.

Arī "Aizkraukles ūdens" pēc veiktās novada ūdensapgādes sistēmas skalošanas pasūtījusi pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam "BIOR" veikt pārbaudi divās vietās: izejā uz pilsētu un ievadā uz Lāčplēša ielu 9, un tur baktērijas klātbūtne netika konstatēta, kas ļauj secināt, ka visticamāk kaitīgo baktēriju perēkļi ir pašās daudzdzīvokļu mājās nevis kopējā ūdens apgādes sistēmā.

Saskaņā ar ieteikumiem jau kopš marta vidus Aizkrauklē visās daudzdzīvokļu mājās karstais ūdens aiz siltummaiņa ir 60 grādus.

"Aizkraukles ūdens" pēc VI uzdevuma ir veicis visas novada ūdensapgādes sistēmas skalošanu, pievienojot hloru saturošu līdzekli, savukārt māju apsaimniekotājs un pašvaldība maksimāli informējusi iedzīvotājus par veicamajiem pasākumiem. Daudzdzīvokļu mājā Lāčplēša ielā 9 papildu jau minētajiem darbiem joprojām katru nakti temperatūra ūdensvadā uz stundu tiek paaugstināta līdz 70 grādiem, veidojot tā saucamo termošoku, kurā pēc pieejamās informācijas baktērijai būtu jāiznīkst 3 minūšu laikā, turklāt pēc tam, kad Aizkrauklē bija pabeigta visas ūdensapgādes sistēmas skalošana, šajā mājā papildu dezinfekciju divas dienas veica SIA "Ūdens risinājumi".

Kā rāda analīžu rezultāti – pagrabā paņemtajā karstā ūdens paraugā baktērija nelielā koncentrācijā joprojām atrodama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!