Foto: Publicitātes attēli
Lāčplēša ielā 14 Aizkrauklē notiek bīstamās jaunbūves - bērnu kafejnīcas - nojaukšanas darbi, kas pašvaldībai izmaksās 24 000 eiro, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

2016. gadā būvvaldes būvinspektors pēc apsekošanas secināja, ka lielākā jaunbūves daļa ir sagruvusi un nonākusi tādā tehniskā stāvoklī, ka ir bīstama cilvēkiem, bojā ainavu un degradē vidi. Pamatojoties uz šo atzinumu, Aizkraukles novada dome tā paša gada aprīlī uzdeva īpašniekam, Ķīnas pilsonim, nožogot ēku no visām pusēm un izlikt brīdinājuma zīmes, kā arī iesniegt būvvaldē konservācijas darbu veikšanas projektu.

Lēmums paredzēja to, ka gadījumā, ja uzliktie pienākumi netiks izpildīti, Aizkraukles novada dome var lemt par piespiedu nojaukšanu, piedzenot visus izdevumus no ēkas īpašnieka.

Pērn jaunbūve apsekota atkārtoti, konstatējot, ka tās tehniskais stāvoklis turpina pasliktināties, tā nav nodrošināta pret nepiederošu personu iekļūšanu un netiek pienācīgi apsaimniekota un uzturēta. Turklāt jaunbūves esošais stāvoklis rada reālu apdraudējumu cilvēku drošībai un degradē Aizkraukles pilsētvides ainavu, jo ēkas īpašnieks šajā laika periodā nebija veicis nekādas darbības situācijas uzlabošanai un nebija pašvaldībā iesniedzis arī jaunbūves konservācijas darbu projektu.

Pēc vairākkārtējiem nesekmīgiem mēģinājumiem sazināties ar ēkas īpašnieku, aicinot labprātīgi pildīt savus pienākumus īpašuma uzturēšanā, 2019. gada nogalē dome pieņēma lēmumu par jaunbūves nojaukšanu. Tā kā īpašnieks pats šo lēmumu noteiktajos termiņos neizpildīja, pašvaldībai bija tiesības organizēt tā piespiedu izpildi, uzliekot par pienākumu jaunbūves nojaukšanas izmaksas segt īpašniekam.

"Jaunbūve Lāčplēša ielā 14 ilgstoši stāvēja neapsaimniekota, ar katru gadu arvien vairāk apdraudot pilsētas iedzīvotāju drošību. Turpat blakus atrodas skola, darbojas vairāki uzņēmumi un nesen arī uzstādīti āra trenažieri, kurus cilvēki izmanto aktīvai atpūtai. Bija pēdējais brīdis rīkoties, pirms notiek kāds nelaimes gadījums," komentēja novada pašvaldības izpilddirektors Kaspars Sniedzītis.

Pēc ēkas nojaukšanas teritorija tiks labiekārtota, iesējot zālienu.

Nojaukšanu veic SIA "Norfa", un tās kopējās izmaksas ir 24 000 eiro. "Firmas.lv" dati liecina, ka Jelgavas novadā reģistrētā uzņēmuma apgrozījums pērn bijis 247 836 eiro, bet peļņa - 50 051 eiro.

Jau ziņots, ka pērn novada domes deputāti lēma sākt jaunbūves Lāčplēša ielā 14 piespiedu nojaukšanu. Jaunbūve, kura pieder Ķīnas pilsonim, ilgstoši netiek apsaimniekota, tāpēc tās tehniskais stāvoklis turpina pasliktināties.

Domē skaidroja, ka jaunbūvei izsniegtā būvatļauja bērnu kafejnīcas būvniecībai pārtraukta 1993. gadā. Būvatļauja nav pagarināta. Pēc būvdarbu pārtraukšanas ēkai nav veikta konservācija.

Secināts arī, ka nesošās konstrukcijas - ķieģeļu kolonnas, sijas, rīģeļi, iekšsienu pārsedzes - saistībā ar būvniecības gaitā pieļautajām atkāpēm no būvnormām ir avārijas stāvoklī, ķieģeļu ārsienas vairākās vietās ir izdrupušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!