Foto: F64

Aizkraukles novada pašvaldības vadība cer uz saimnieciskās rosības aktivizēšanos, veidojot pašvaldības teritorijā NATO karaspēka bāzi.

Kā aģentūrai LETA atzina Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums (LA, VP), pateicoties šādas bāzes izveidei, pašvaldība cer uz jaunu attīstības grūdienu Daugavas kreisajā krastā, jo šādas bāzes izveidei būs nepieciešama infrastruktūra, ēkas, infrastruktūra treniņu vajadzībām, sporta nodarbībām u.c.

Tas, iespējams, dotu jaunu pavērsienu, kā izmantot jau esošās būves, piemēram, slēgtās izglītības iestādes vai citus maz izmantotus infrastruktūras objektus.

Rosība noteikti pieaugs, jo šādiem objektiem ir nepieciešami pakalpojumi visplašākajā klāstā, piemēram, veikali, ēdināšanas pakalpojumi un citi, prognozē pašvaldība vadītājs.

Līdums prognozē, ka līdz ar armijas bāzes būvniecību šajā reģionā pieaugs arī drošības situācija, lai gan tas būs stratēģisks objekts, kas saistīts ar dažādiem riskiem.

Savukārt vietējiem iedzīvotājiem iespējami arī nelieli, īslaicīgi ierobežojumi, piemēram, biežāk nekā iepriekš pārvietojoties militārās tehnikas kolonnām un notiekot mācībām.

Kā ziņots, aizsardzības ministra Artis Pabriks (AP) otrdien paziņoja, ka Aizkraukles novadā un Jēkabpils novadā plānots veidot jaunu starptautisku militāro bāzi.

Viņš sacīja, ka vieta izvēlēta tāda, lai radītu pēc iespējas mazāk neērtību Latvijas sabiedrībai un pēc iespējas lielāku labumu pašvaldībām.

Lielākā daļa īpašumu, kuros plānots veidot militāro bāzi, piederot VAS "Latvijas valsts meži".

Patlaban sabiedrotie spēki pamatā izvietoti Ādažu bāzē, kurai blakus ir arī mācību poligons. Latvijā lielākā militārā bāze ir tieši Ādažos, kur bez sabiedrotajiem izvietoti arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri. Tāpat NBS bāzes ir Rīgā, bet Zemessardzes bataljoniem - dažādās Latvijas vietās. NBS karavīri dislocēti arī Liepājā, Lūznavā, Alūksnē, Stāmerienā, Cēsīs un Aviācijas bāzē Ogres novadā.

Lielākais militārais poligons atrodas Ādažu novadā. Tāpat poligoni atrodas Skrundā ("Mežaine"), Augšdaugavas novada Vaboles pagastā ("Meža Mackeviči") un Alūksnes novadā ("Lāčusils"). Poligons ir arī Šķēdē, kas atrodas Dienvidkurzemes novadā.

Jūnijā notikušajā NATO samitā Madridē tika panākta vienošanās par Austrumeiropā izvietoto kaujas grupu palielināšanu līdz brigādes līmenim.

Patlaban NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā veido vairāk nekā 1700 karavīru no 11 valstīm - Albānijas, Čehijas, Spānijas, Itālijas, Islandes, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Ziemeļmaķedonijas un Kanādas, kas ir vadošā valsts Latvijā izvietotajam NATO bataljonam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!