Rīgas dome, pamatojoties uz tiesībsargu un īpaši Drošības policijas sniegto informāciju, aizliedza visu publisku pasākumu rīkošanu pie Brīvības pieminekļa 16.martā, pretrunīgi vērtētajā leģionāru atceres dienā. Pēc DP informācijas, šīs dienas pasākumi var tikt izmantoti provokācijām, tāpēc pašvaldība nolēmusi tos aizliegt.

Rīgas domes Sapulču, piketu un gājienu pieteikumu izskatīšanas komisija izpilddirektora Andra Grīnberga vadībā pirmo reizi lēmumu pieņēmusi nevis vienprātīgi, bet gan balsojot, portālam "Delfi" pastāstīja izpilddirektora pārstāvis Uģis Vidauskis.


Izskanējis viedoklis, ka pašvaldībai būtu jāatļauj visi trīs pieteiktie pasākumi - "Daugavas Vanagu" 300 cilvēku gājienu no Doma baznīcas līdz Brīvības piemineklim un sapulci, Latvijas Antifašistiskās komitejas pasākumu pie Brīvības pieminekļa "Par brīvu Latviju bez nacisma", un Rīgas domnieka Genādija Kotova pieteikto sapulci pie pieminekļa. Tāpat izskanējis viedoklis, ka būtu jāatļauj "Daugavas vanagu" gājiens.


Pilsētas izpilddirektors Grīnbergs arī nav priecīgs par nepieciešamību liegt "Daugavas Vanagu" gājienu, taču tas ir spiests lēmums drošības apsvērumu dēļ, skaidroja Vidauskis.

Informācija par iespējamām provokācijām ir klasificēta, tāpēc pašvaldība to plašāk nekomentē, vien norādot, ka nav pretenziju par šo trīs pasākumu pieteicējiem, taču pastāv bažas par iespējamām provokācijām no malas, ņemot vērā sarežģīto sociālo situāciju. Iespējamās nekārtības pasākumu rīkošanas gadījumā varētu būt pat lielākās nekā 13.janvāra grautiņu laikā, atzīmēja pašvaldībā.

Tāpēc, ņemot vērā DP informāciju, saskaņā ar Piketu un sapulču rīkošanas likumu, pašvaldība nolēma pasākumus aizliegt. Šo lēmumu pasākumu pieteicēji var pārsūdzēt tiesā.Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa portālu "Delfi" informēja, ka DP, analizējot iespējamo situācijas attīstību saistībā ar 16.marta plānotajām publiskajām akcijām, ir secinājusi, ka "pastāv dažāda veida sabiedrības drošības apdraudējumu riski 16. marta plānoto pasākumu norisei".

Ņemot vērā, ka pasākuma pieteicēji solījuši vērsties Administratīvajā tieša DP ir gatava sniegt savus argumentus tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!