Foto: LETA
Vairākām ministrijām apvienojoties, ir jāuzsāk vērienīgas un ļoti mērķtiecīgas kampaņas, kuru mērķis būtu izglītot pusaudžus, jauniešus, kā arī viņu vecākus un skolotājus par psihoaktīvo vielu ietekmi uz cilvēka organismu, lietošanas sekām, uzskata Nacionālās apvienības pārstāvis Rihards Kols.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā ir iesniegti grozījumi likumā "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību", taču, kamēr šie grozījumi izies visu likuma pieņemšanas procedūru, tiks zaudēti mēneši, kuru laikā narkotisko vielu tirgoņi nesodīti turpinās savu rūpalu un mediķi centīsies glābt kārtējā pusaudža dzīvību, kurš baudas un aizmiršanās gaidās par lētu naudu iegādājies savu "spaisa" devu.

Kols kā apsveicamu vērtē ideju, ka tirgotājiem pašiem, tirdzniecības atļaujas saņemšanai, ir jāpierāda pārdodamo augu maisījumu nekaitīgums cilvēkiem.

Viņš pauž uzskatu, ka, lai kā tiktu ierobežota nelegālā tirdzniecība, ir jāņem vērā "narkotiku tirgoņu spējas un iespējas nosargāt savu rūpalu".

"Viņi visiem spēkiem sargās savu biznesu, izmantojot visus iespējamos veidus, ka par savu "produktu" informēt "patērētāju". Lai jaunieši uzzinātu, kur iegādāties psihoaktīvās vielas, mikrorajonos narkodīleri izlīmē plakātus ar informāciju; aktīvi tiek izmantotas interneta iespējas, un tā tālāk," norāda Kols.

Viņš pauž uzskatu, ka Latvija šo vielu tirgoņiem nepretojas - interneta vidē nav jauniešiem domātu mājas lapu, kurā potenciālie vai esošie lietotāji, kā arī to vecāki, varētu uzzināt, kādi ir šo psihoaktīvo vielu veidi un par to ietekmi uz organismu.

Iesniegtie grozījumi Saeimā virzās lēni, un, kopš psihoaktīvās vielas Latvijā uzsākušas savu uzvaras gājienu, "tikai Rīgas dome noorganizējusi vienu nelielu kampaņu pret dažādu spaisu, utt apreibinošo vielu tirgotājiem."

Darbojoties divos virzienos  - samazinot pieprasījumu pēc "spaisiem" un tiem līdzīgām prātu apdullinošām vielām, kā arī vienlaikus apgrūtinot nelegālās rūpalas darboņiem, tirgot psihoaktīvās narkotiskās vielas - tiks panākts vēlamais efekts.

Rādot un stāstot reālus, kaut baisus, bet piemērus no dzīves, atbalsta grupu organizēšana un, iespējams, pat informēšanas atbalsta sistēmas ieviešana, kuras mērķis būtu veicināt neiecietību pret tirgotājiem jau pašu pusaudžu vidū, ļautu daudz ātrāk samazināt potenciālo upuru skaitu, uzskata Kols.

Viņš atzīmē, ka aktīvs skaidrojošais darbs pret psihoaktīvo vielu lietošanu notiek Lielbritānijā, kur, nenosodot lietotājus, informē un skaidro katras psihoaktīvās vielas ietekmi uz cilvēka organismu.

Latvijai vajadzētu ar informatīvo kampaņu palīdzību mazināt pieprasījumu pēc psihoaktīvajām vielām un citiem narkotiku veidiem, radīt Latviju kā narkotiku dīleriem nepievilcīgu galamērķi, veicot noteiktas izmaiņas likumdošanā un veicinot rehabilitāciju, strādājot ar tiem jauniešiem, kuri vēlas uzveikt atkarību no narkotikām.

Viņš pauž pārliecību, ka valstī ir jābūt vienotai narkotiku apkarošanas politikai, lai "cīņa pret 21. gadsimta sērgu būtu mērķtiecīga un ar ilgtspējīgu rezultātu".

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!