Foto: DELFI

Ministru kabinets ceturtdien, 30. aprīlī, pieņēma lēmumu par 150 miljoniem eiro palielināt pašvaldību aizņēmuma limitu. Šie līdzekļi tuvāko četru mēnešu laikā Latvijā varētu radīt 15 000 jaunas darba vietas, preses konferencē pēc valdības sēdes pauda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Ministrs norādīja, ka šāds lēmums bija nepieciešams, jo ekonomikā ir novērojamas krīzes pazīmes. "Mums diezgan ātrā tempā pieaug bezdarbs, taču esam bijuši diezgan veiksmīgi, tiekot galā ar bezdarba problēmu, jo citām valstīm iet daudz smagāk. Taču joprojām bezdarbnieku skaits ir palielinājies tuvu 15 000," sacīja Pūce.

Pēc viņa teiktā, daļa cilvēku atrodas dīkstāvē vai daļējā slodzē ar samazinātu darba apjomu un mēnešalgu. Līdz ar to ir nepieciešams papildu stimuls valsts ekonomikai, lai uzņēmumi varētu strādāt un Latvijas iedzīvotājus nodrošināt ar darba vietām.

Aizņēmuma limita palielināšana ļaus tautsaimniecībā ieguldīt vairāk nekā 150 miljonus eiro, jo visiem projektiem papildus būs nepieciešams arī pašu vietvaru līdzfinansējums.

"Mūsu aprēķini liecina, ka tā nebūs tikai būvniecība – aptuveni 80% šīs naudas varētu aiziet būvniecības projektiem, bet pārējā nauda tiktu novirzīta projektiem citās sfērās. Pēc mūsu aprēķiniem šādā apjomā tas varētu dot apmēram 15 000 darba vietas tuvākajos četros mēnešos. Tas Latvijas situācijā ir daudz," sacīja Pūce.

Tāpat ministrs norādīja, ka ir svarīgi nodrošināt, lai projekti būtu ne tikai "projektu pēc", bet lai ar šiem līdzekļiem paveiktu vērtīgas lietas.

Patlaban pašvaldību iesūtītais projektu saraksts liecinot, ka 80% no idejām ir saistītas ar energoefektivitāti. Tas, pēc Pūces vārdiem, ļaus ne tikai nodrošināt darbu, bet arī samazināt nākotnes rēķinus, kas būs jāmaksā vietvarām.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets ārkārtas sēdē atbalstīja Finanšu ministrijas priekšlikumu palielināt pašvaldību aizņēmuma limitu par 150 miljoniem eiro, lai mazinātu Covid-19 ekonomiskās sekas.

Ar šo lēmumu ir palielināts pašvaldību 2020. gada aizņēmumu limits par 150 miljoniem eiro, lai varētu veikt ieguldījumus Eiropas Savienības fondu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētajos augstas gatavības projektos ar tautsaimniecības nozīmi, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pieteiktajos investīciju projektos.

VARAM ir apņēmusies līdz 12. maijam izstrādāt grozījumus normatīvajos aktos, kuri noteiks kritērijus un kārtību, kā pašvaldības varēs pieteikt savus investīciju projektus un pretendēt uz iespējām saņemt valsts budžeta aizdevumu.

Vienlaikus būs nepieciešams VARAM pozitīvs atzinums par šo projektu atbilstību novadu reformai un ilgtspējīgai vietvaru attīstībai.

Tāpat vēstīts, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā no 13. marta līdz 12. maijam ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz daudzām uzņēmējdarbības nozarēm. Ņemot vērā sarežģīto situāciju, valdība un Saeima lēmusi par dažādām atbalsta formām uzņēmējiem un krīzes dēļ bez darba un ienākumiem palikušajiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!