Foto: Dace Teibe

Lai stiprinātu valsts aizsardzības spējas un iekšējo drošību, valsts budžeta programmu "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" plāno palielināt par 62,5 miljoniem eiro, liecina Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais rīkojuma projekts, kas gan vēl jāapstiprina valdībā.

Tādējādi šogad neparedzētiem gadījumiem kopumā būs novirzīti 696 miljoni eiro.

2022. gada budžetā neparedzētiem gadījumiem tika paredzēti 82,57 miljoni eiro, tomēr jau 6. janvārī valdība lēma neparedzētiem gadījumiem novirzīt vēl papildu 300 miljonus eiro, lai nodrošinātu finansējumu Covid-19 seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem un vienreizējām valsts budžeta investīcijām.

Nedaudz vēlāk valdība lēma neparedzētiem gadījumiem novirzīt vēl 250 miljonus eiro, kas tika novirzīti atbalsta pasākumiem energoresursu cenu krīzē.

Vienlaikus FM informē, ka patlaban ar budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" pieejamajiem līdzekļiem nav iespējams nodrošināt finansējumu vienreizējām investīcijām valsts aizsardzības spēju attīstības un iekšējās drošības stiprināšanas pasākumu īstenošanai saistībā ar plaša mēroga Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu un pieaugošiem ģeopolitiskiem riskiem.

Vienreizēju investīciju veikšanai aizsardzībā un iekšējā drošībā nepieciešams papildus finansējums kopumā 62 511 546 eiro apmērā. No minētās summas Aizsardzības ministrijai nepieciešmai 56 754 761 eiro, Ārlietu ministrijai – 605 000 eiro, Iekšlietu ministrijai - 3 997 785 eiro, bet Tieslietu ministrijai – 1 154 000 eiro.

Plānots, ka valdība tuvākajā lems palielināt neparedzētiem gadījumiem pieejamo līdzekļu apmēru.

Jau vēstīts, ka 2021. gadā neparedzētiem gadījumiem tika novirzīti 2,12 miljardi eiro, lai mazinātu Covid-19 pandēmijas radītās negatīvās sekas.

Budžeta programma "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" ir paredzēta, lai segtu budžetā neparedzētus izdevumus katastrofu un dabas stihiju seku novēršanai, to radīto zaudējumu kompensēšanai, valsts pārvaldes uzdevumu nodrošināšanai gadījumos, ja netiek izpildītas līgumsaistības un no sadarbības partnera tiek iekasēts vai ieturēts līgumsods vai procentu maksājums par saistību neizpildi, kā arī citiem neparedzētiem gadījumiem un valstiski īpaši nozīmīgiem pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!