Foto: LETA

Iztaujājot Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera amata kandidātu ģenerālmajoru Leonīdu Kalniņu, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti pirmdien pauduši atbalstu viņa kandidatūras virzīšanai Latvijas armijas komandiera amatā, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Plānots, ka komisija uz 22. decembra Saeimas sēdi virzīs divus lēmumprojektus. Viens lēmumprojekts būs par ģenerālleitnanta Raimonda Graubes atbrīvošanu no NBS komandiera amata, bet otrs – par ģenerālmajora Kalniņa apstiprināšanu NBS komandiera amatā ar 2017. gada 27. janvāri.

Vienlaikus komisijas deputāti pirmdien Graubem pateicās par vairāk nekā desmit gadu darbu valsts aizsardzības labā un ilglaicīgo sadarbību.

Jau ziņots, ka no augusta Kalniņš pilda NBS Apvienotā štāba priekšnieka amata pienākumus. Iepriekš bijis Zemessardzes komandieris un Zemessardzes štāba priekšnieks, kā arī ieņēmis citus vadošus amatus NBS un Zemessardzē. Kalniņš guvis arī operāciju plānošanas un vadības pieredzi, dienot starptautiskajā operācijā Irākā. Dienestu Latvijas armijā sācis 1997. gadā Zemessardzes 51. bataljonā.

Saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku likumu Saeima NBS komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem un atbrīvo no amata pēc Valsts prezidenta priekšlikuma.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis rosinājis Latvijas armijas komandiera amatā apstiprināt Kalniņu. Latvijas armijai jauns komandieris nepieciešams, jo 25. oktobrī Graube lūdza atbrīvot sevi no aktīvā dienesta pirms pilnvaru termiņa beigām.

Saeima Graubi atkārtoti amatā apstiprināja 2014. gada 5. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!