Foto: Reuters/Scanpix

Lai panāktu efektīvāku ASV iesaisti Latvijas drošības veicināšanā, Latvijai ir jāpiedalās ASV vadītās militārās operācijās, teikts 14 lappušu Aizsardzības ministrijas sagatavotajā Valsts aizsardzības koncepcijas projektā.

Koncepcijas sagatavotāji sadaļā par stratēģiskās partnerības stiprināšanu norāda, ka Latvijas stratēģiskās sadarbības partneris ir ASV, ar kuru atbalstu tiek stiprināta valsts drošība un aizsardzība. Latvijas mērķis ir veicināt ASV izpratni par Latvijas ģeopolitiskajiem izaicinājumiem, politisko gribu aizstāvēt Latviju kolektīvās aizsardzības ietvaros un panākt ASV militāro klātbūtni Latvijā.

"Lai nodrošinātu ASV atbalstu Latvijas drošības interesēm, sadarbība ar ASV notiek izpildvaras, lēmējvaras un militārajā līmenī. Ciešāka sadarbība ar ASV nevalstiskajām organizācijām veicina Latvijas drošības interešu pārstāvību ASV. Lai panāktu efektīvāku ASV iesaisti drošības veicināšanā, jāattīsta militāri industriālā sadarbība ar aizsardzības iepirkumu palīdzību, kā arī jādemonstrē solidaritāte ASV, piedaloties ASV vadītās militārās operācijās, jāveicina savstarpējās militārās savietojamības attīstīšana ar ASV," teikts politikas plānošanas dokumenta projektā.

Baltijas valstu sadarbības mērķis ir tālāka militāra integrācija, lai spētu sinhronizēti un koordinēti stāties pretim drošības izaicinājumiem. Tas prasa savstarpēju paļaušanos un uzticību, kopīgu spēku komandvadības elementu veidošanu, koordinētu attīstību un savstarpēju savietojamību. Kopējie drošības izaicinājumi veicina nepieciešamību pēc koordinētas Baltijas valstu un Polijas aizsardzības politikas.

Lielbritānijas kā spēcīgas Eiropas Ziemeļu reģiona militāras lielvaras un kodolvalsts izpratne par drošības izaicinājumiem reģionā atbilst Latvijas aizsardzības politikas interesēm. Tālākas sadarbības attīstīšana ar Lielbritāniju nodrošina Latvijai papildu drošības garantijas un sekmē valsts aizsardzības spēju stiprināšanu, teikts koncepcijas projektā.

Latvijas interesēs ir cieša sadarbība ar Ziemeļvalstīm, lai stiprinātu kopējo Baltijas jūras reģiona drošību. Sadarbība izpaužas kā informācijas apmaiņa, vienota izpratne par drošības izaicinājumiem un kopīgu spēju projektu un aktivitāšu īstenošana.

Latvijas drošību stiprina tādu valstu kā Vācijas un Francijas vēlme iesaistīties Latvijas aizsardzības pasākumos, tādēļ Latvijas interesēs esot ciešāka sadarbība ar šīm valstīm.

"NATO ir Latvijas drošības garants, kurā Latvija realizē drošības un aizsardzības politikas intereses. Latvijas izpratne un iesaiste kopīgo NATO un ES aktuālu jautājumu risināšanā, tai skaitā tādu, kas, iespējams, tieši neskar Latvijas drošību, veicina kopēju solidaritāti un nodrošina vienotību starp sabiedrotajiem," norādīts koncepcijas projektā.

Koncepcija pagājušā nedēļā izskatīta valsts sekretāru sanāksmē, tagad nozaru ministrijas sniegs savus atzinumus. Pēc tam koncepcijas projekts būs jāskata valdībai, bet jāapstiprina parlamentam.

Koncepcijas sagatavošanai iepriekš organizētas vairākas publiskās diskusijas ar mērķi sekmēt tās kvalitāti. Nacionālais drošības likums nosaka, ka katra sasaukuma Saeima līdz sava otrā darbības gada 1.oktobrim apstiprina jaunu Valsts aizsardzības koncepciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!