Foto: LETA

Aizsardzības ministrija (AM) vērtēs partijas "Konservatīvie" (iepriekš – Jaunā konservatīvā partija) priekšlikumu piešķirt īpašu pabalstu pensionētiem zemessargiem, pirmdien, 14. martā vienojušās koalīcijas partijas.

Jau vēstīts, ka "Konservatīvie" izstrādājuši grozījumus Latvijas Republikas Zemessardzes likumā, lai noteiktu jaunu pabalstu pensijas vecumu sasniegušām personām, kas vismaz desmit gadus bijušas Zemessardzē.

Pirmdien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes Saeimas deputāts Arvils Ašeradens (JV) informēja, ka šajā jautājumā koalīcijas partneru vidū ir dažādas pozīcijas, tomēr partneri atbalstīja priekšlikumu, ka šos īpašu pabalstu pensionētiem zemessargiem vērtēs AM.

"AM šo vērtēs un sapratīs, vai tas iekļaujas ministrijas prioritāšu sarakstā," sacīja Ašeradens, piebilstot, ka AM priekšlikumus varētu izstrādāt divu nedēļu laikā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) norādīja, ka priekšlikums par pabalstiem pensionētiem zemessargiem ir jāvērtē kontekstā ar kopējām plānotajām investīcijām aizsardzības jomā.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (Konservatīvie) atzina, ka AM nepieciešams laiks precīzāku aprēķinu veikšanai, ņemot vērā, ka koalīcijas sanāksmē izskanēja atsevišķi priekšlikumi. Viņa pieļāva, ka varētu pat tikt veidota attīstības komiteja, lai šajā jautājumā panāktu vienošanos.

Jau vēstīts, ka kopš Krievijas sāktā iebrukuma Ukrainā, Latvijā saņemti 1475 pieteikumi par iestāšanos Zemessardzē, informē Nacionālie bruņotie spēki.

Laikā no 24. februāra līdz 11. marta pusdienlaikam saņemti 1475 pieteikumi un aptuveni puse saņemti 1.Rīgas brigādē, bet vismazāk 3. Latgales brigādē un Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē.

Tāpat ziņots, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija 9. martā vienojās virzīt izskatīšanai pirmajā lasījumā grozījumus Zemessardzes likumā, ar kuriem Aizsardzības ministrija varētu vērtēt, vai Zemessardzē var uzņemt noziegumu veikušu cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!