Pirmdien no rīta 86 gadu vecumā miris publicists un sabiedriski politiskais darbinieks, profesors Mavriks Vulfsons, apstiprināja Tautas saskaņas partijas (TSP) priekšsēdētājs Jānis Jurkāns.
Vulfsons bija aktīvs Atmodas laika darbinieks, 1988.gadā Radošo savienību plēnumā viņš nolasīja Molotova-Ribentropa pakta slepenos protokolus, atklāti paziņojot, ka Latvija ir okupēta.

Vulfsons dzimis Maskavā, viņa ģimene Rīgā atgriezās 1921.gadā. Jaunībā Vulfsons darbojās sociāldemokrātiskajā organizācijā "Darba jaunatne", 1936.gadā kļuva par komunistu. Otrā pasaules kara laikā Vulfsons uzdienējis līdz PSRS armijas kapteiņa pakāpei, bijis "poļitruks".

Pēc kara viņš sāka strādāt par politisko komentētāju - laikrakstos "Cīņa", "Rīgas Balss", un ilgus gadus vadīja Latvijas Televīzijas raidījumu "Globuss".

Augstāko izglītību Vulfsons ieguva Latvijas Valsts universitātē, bija Latvijas Mākslas akadēmijas vecākais pasniedzējs, profesors.

Vulfsons bija PSRS tautas deputāts, aktīvi darbojās PSRS Augstākās padomes komisijā, kas pētīja Molotova-Ribentropa paktu, atklāti apsprieda Latvijas okupāciju.

Viņš bija Latvijas Tautas frontes (LTF) līdzdibinātājs, 1990.gadā tika ievēlēts par Augstākās Padomes (AP) deputātu, bija AP Ārlietu komisijas priekšsēdētājs. Vulfsons bijis arī Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks.

Vulfsons bija TSP biedrs, vairākkārt kandidēja arī Saeimas vēlēšanās, tomēr netika ievēlēts.

Vulfsons ir vairāku grāmatu autors, viņš apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni un 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!