Latvijas iedzīvotājs Valts Ernštreits ir pirmais cilvēks, kurš Tartu universitātē ieguvis maģistra grādu, aizstāvot savu darbu, kas rakstīts līvu valodā, šodien vēsta aģentūra ETA.
28 gadus vecais Ernštreits ir pirmais līvs pasaulē, kas uzrakstījis maģistra darbu šajā valodā, pastāstījis Tartu universitātes profesors Tīts Reins Vītso. Pirms tam neviens līvs, kurš joprojām runā līvu valodā, nebija ieguvis zinātnisko grādu par darbu, kas rakstīts līvu valodā.

Ernštreits savā maģistra darbā aplūko visus, tas ir - 31 pastāvošo līvu valodas avotu. Lielāko daļu maģistra darba veido latviešu - līvu valodas vārdnīca, ko veidojis Ernštreits un kas publicēta Rīgā 1999.gadā. Vārdnīcā ir 2500 vārdu.

Ernštreits ir studējis igauņu valodu un citas somugru valodas, viņš 1989.gadā beidzis Tartu universitāti. Patlaban viņš strādā par tulku Rīgā. Viņš ir arī publicējis līvu un latviešu dzejas antoloģiju, tajā iekļaujot darbus, kurus līvu valodā sarakstījuši 22 autori. Ernštreita māte ir latgaliete un viņa dzimtā valoda ir latviešu.

Kaut arī līvu valodā runāja un dažkārt runā Latvijā, to galvenokārt pēta Igaunijā, jo tā ir somugru saimes valoda un tāpēc radniecīga igauņu, somu un ungāru valodām, bet ne latviešu valodai.

Uzskata, ka 13.gadsimtā dzīvoja gandrīz 20 000 līvu. Pēc Pirmā pasaules kara aptuveni 1500 līvu dzīvoja 12 ciemos Kurzemes ziemeļu daļā. Pēc Otrā pasaules kara palika vairs tikai 800 līvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!