Latvijas lidotāju advokāti apelāciju par Kalkutas tiesas trešdien pieņemto lēmumu iesniegs nedēļas laikā. Tomēr juristi ir nobažījušies, ka vismaz divi no viņiem veselības stāvokļa dēļ tiesas procesa beigas varētu nesagaidīt.
Juristi cer, ka piespriestais mūža ieslodzījums tiks atcelts, jo lietā konstatētas neskaitāmas falsifikācijas un nepatiesas apsūdzības, BNS trešdien no Indijas telefonsarunā informēja Krievijas ģenerālkonsulāta atašejs Kalkutā Aleksandrs Komisārovs un advokāte no Maskavas Karīna Moskaļenko.

Advokāti šobrīd pēta 125 lappuses biezo apsūdzību un ir apņēmības gatavi turpināt cīņu, lai pierādītu, ka lidotāji nav pie vainas.

Taču ir pamatotas bažas, ka vismaz divi no lidotājiem varētu turpmāko tiesas procesu veselības dēļ neizturēt, BNS apliecināja Moskaļenko. Ļoti smags veselības stāvoklis ir Jevgeņijam Antimenko un Igoram Moskvitinam, kurš ilgstoši ārstējas no tuberkulozes.

Turpmākais tiesas process varot ilgt ne mazāk kā trīs līdz sešus mēnešus un, kā norādīja advokāte, bieži tas ieilgst gadiem ilgi.

"Mums ir pamatotas bažas, ka lidotāji var neizturēt, lai sagaidītu taisnīgu tiesas spriedumu. Viņu veselības stāvoklis ir ļoti smags," atzina Moskaļenko. Pēc viņas teiktā, pārējie trīs lidotāji pagaidām turas godam, taču veselība pasliktinās arī eskadriļas komandierim Aleksandram Klišinam.

BNS jau ziņoja, ka pieciem lidotājiem no Latvijas un britam Pīteram Blīčam trešdien Kalkutas tiesa piesprieda mūža ieslodzījumu, atzīstot viņus par vainīgiem ieroču kontrabandā un sazvērestībā ar mērķi gāzt Indijas valdību.

Latvijas Ārlietu ministrija un premjerministrs atzinuši, ka sods ir pārāk bargs un solījuši izskatīt visas iespējas, kā varētu palīdzēt vienam no lidotājiem - Moskvitinam, kurš ir Latvijas pastāvīgais iedzīvotājs.

Jau vēstīts, ka pārējie četri lidotāji ir Krievijas pilsoņi. Krievija jau paziņojusi - Ja Rietumbengāles štata tiesa lidotāju lietā nepieņems pozitīvu lēmumu, apelācijas sūdzība tiks iesniegta Indijas Augstākajā tiesā. Informācijas avots norādījis, ka jebkurā gadījumā galīgais lēmums vairs nebūs jāgaida gadus, bet mēnešus.

Maskavā arī cerot, ka sprieduma mīkstināšanas gadījumā spēkā varētu stāties gaidāmā amnestija par godu Indijas 50.gadadienai un lidotājus varētu atbrīvot. Krievijas apelācijās runa būšot nevis par pilnīgu lidotāju attaisnošanu, bet par ieslodzījuma samazināšanu līdz septiņiem - desmit gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!