Bijusī Jūrmalas domes priekšsēdētāja Inese Aizstrauta trešdien tā dēvētās "Jūrmalgeitas" krimināllietas izskatīšanā tiesai liecināja, ka šajā lietā apsūdzētais uzņēmējs Germans Milušs pirms Jūrmalas mēra vēlēšanām viņai piedāvājis vicemēra amatu.
Trešdien Zemgales apgabaltiesas sēdē deputāte liecināja, ka pirms vēlēšanām Milušs viņu uzaicinājis vakariņās, kurās rosinājis atteikties kandidēt uz mēra amatu. "Viņš man jautāja - vai es kā sieviete tikšu galā ar pilsētu," stāstīja Aizstrauta. Deputāte tiesai liecināja, ka zinājusi par Miluša labajām attiecībām ar bijušo mēru Juri Hlevicki.

Iepriekš pirmstiesas izmeklēšanā teikto, ka Milušs ir Jūrmalas "pelēkais kardināls", Aizstrauta trešdien skaidroja kā baumas, kuras klīdušas pa pilsētu.

Ātrums, ar kādu tika nolemts rīkot mēra vēlēšanas radīja aizdomas, ka kāds ir "pārmeties uz otru pusi" un nolēmis balsot par Hlevicku, secināja deputāte. Aizstrauta tiesai skaidroja, ka mēra kandidāts rosina vēlēšanu komisijas vadītājam rīkot vēlēšanas. "Tas liecināja, ka Hevickis ir pārliecināts par savu uzvaru," tiesā liecināja Aizstrauta.

Aizstrauta tiesai liecināja, ka pastāvējusi noruna pēc balsojuma par Jūrmalas pilsētas mēru biļetenus partijas "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputātam Jurim Griķim.

Pirmo reizi par kukuļdošanu domes deputātam Ilmāram Ančānam bijusī domes priekšsēdētāja uzzinājusi masu medijos. Taču jau pirms vēlēšanām Ančāns stāstījis, ka viņam piedāvātas lielas naudas summas. Deputāte trešdien tiesā atzina, ka runājusi ar Ančānu par atbalstu vēlēšanās.

Ar Milušu deputāte iepazinusies laikā, kad kandidējusi uz Jūrmalas Būvvaldes vadītājas vietu. Aizstrauta trešdien liecināja, ka tolaik, kad Jūrmalas domes mēra amatu ieņēmis Hlevickis, Milušs bijis pilnvarots vadīt pārrunas. Liecinot "Jūrmalgeitas" lietā, Aizstrauta pieļāva, ka tolaik nepieņemta darbā, jo iepriekš, kā pilsētas galvenā arhitekte, nepiekritusi daudzu projektu īstenošanai.

Aizstrauta tiesā atklāja, ka laikā, kad ieņēmusi pilsētas galvenās arhitektes amatu, viņai kāds uzņēmējs, kura vārdu deputāte nenosauca, draudējis. Draudi izteikti saistībā ar investoru atbalstītu pilsētas projektu. Par to viņa informējusi Drošības policiju.

Tiesas sēdē Aizstrauta pieļāva, gadījumā, ja Hlevickis tiktu iecelts mēra amatā, notiktu izmaiņas arī galvenā arhitekta postenī. Deputāte liecināja, ka iepriekš izskatījusi arī Miluša iesniegtos projektus. Trešdien tiesā viņa nevarēja atcerēties, kādus lēmumus attiecībā uz tiem pieņēmusi.

Pēc tiesas sēdes Aizstrauta žurnālistiem sacīja, ka Miluša iecerētais projekts bijušās sanatorijas "Marienbāde" teritorijā, "nav bijis tas trakākais". Bijusī domes priekšsēdētāja pieļāva, ka sarunas tieši ap šo projektu tiek risinātas, lai novērst uzmanību no citiem, daudz pretrunīgākiem projektiem Jūrmalā. Kā zināms, vēršanās pret "Marienbādes" pārtapšanu "guļamvagonā" Dainim Urbanovičam maksāja mēra amatu, ko pēc tam ieņēma Hlevickis. Minētajā teritorijā bija plānots ekskluzīvs dzīvojamais rajons ar viesnīcu, apartamentu namu un dzīvojamām ēkām.

Jau ziņots, ka kriminālvajāšana šajā lietā sākta pret četrām personām - partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidātiem Lasmani un Gvido Hariju Volbrugu, bijušo automašīnu "BMW" tirgotāju Germanu Milušu un bijušu Jūrmalas mēru Juri Hlevicki (LPP). Viņiem uzrādīta apsūdzība par kukuļa došanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Saskaņā ar apsūdzību kukulis dots Jūrmalas domes deputātam Ilmāram Ančānam, lai viņš mēra vēlēšanās nobalsotu par Hlevicki.

Šonedēļ tiesa nolēma izdalīt atsevišķi lietu pret Lasmani, jo viņš neatrodas Latvijā, un neierodoties tiesā, kavējis lietas izskatīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!