Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde ceturtdien aizturējusi vienus no redzamākajiem Latvijas maksātnespējas administratoriem – Māri Sprūdu un Ilmāru Krūmu, liecina portāla "Delfi" rīcībā esoša informācija.

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins žurnālistiem ceturtdien apstiprināja, ka aizturēti kopumā esot četri cilvēki, arī administratori un veikta virkne kratīšanu.

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde trešdien veikusi virkni procesuālo darbību iepriekš ierosinātajos kriminālprocesos, kas ierosināti par iespējamiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas izdarīti maksātnespējas procesu laikā. Policijas vadība plašākus komentārus gan nesniedza.

Sprūda birojā portālam "Delfi" nekādus komentārus nesniedza, vien apstiprināja, ka Sprūds divas dienas esot atvaļinājumā. Arī administratora Ilmāra Krūma birojā viņu neizdevās sazvanīt un birojā nemācēja teikt, kad viņš būs pieejams.

Krūms ir "Trasta komercbankas" likvidators, bet Sprūda vārds iepriekš izskanējis vairākās skaļās maksātnespējas lietās.

Piemēram, iepriekš medijos izskanējis, ka Krūms "Trasta komercbankas" likvidācijas procesā aptuveni septiņus miljonus eiro iztērējis dažādiem līgumiem ar pakalpojumu sniedzējiem, un liela daļa naudas tikusi arī Sprūdam, vēstīja raidījums "Nekā personīga".

Pret Krūmu Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē tika sākts kriminālprocess par tiesas sprieduma nepildīšanu.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka līdz ar Krūmu un Sprūdu VP, iespējams, aizturējusi arī administratoru Nauri Durevski un finansistu Jorenu Raitumu. Gan Raituma, gan Durevska telefoni bija izslēgti.

Durevskis ir strādājis kopā ar Sprūdu, savukārt Raituma vārds skaļāk izskanēja pēc aizturēšanas saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sākto kriminālprocesu par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kuras ietvaros tika aizturēts toreizējais Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS) un miljonārs Jūlijs Krūmiņš, kurš Raitumu dēvēja par savu finansistu.

Savukārt tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) telekanālā LNT izteicās, ka "ledus ir sakustējies". Viņš klāstīja, ka darbu attiecīgajā jomā ir sākusi Disciplinārkomisija, savukārt 1.jūlijā darbu sāks Eksaminācijas komisija, kas būt ļoti nopietns tilts administratoru atlasē. Tiem administratoriem, kuri būs administratīvi vai krimināli sodīti, izredzes turpināt darbu būs ļoti nelielas.

Tāpat Ministrs norādīja, ka, piemēram, patlaban ir vesela virkne administratoru, kuri neiesniedz deklarācijas, un viņiem no sertifikātiem būs jāšķiras.

Krūms patlaban ir likvidējamās "Trasta komercbankas" administrators. Raidījums "Nekā personīga" pērn vēstīja, ka Krūms likvidācijas procesā gandrīz septiņus miljonus eiro iztērēja dažādiem līgumiem ar pakalpojumu sniedzējiem, turklāt liela daļa šo līdzekļu tika tieši Sprūdam. Savukārt nesen raidījums ziņoja, ka pret Krūmu Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē sākts kriminālprocess saistībā ar aizdomām par kāda tiesas sprieduma nepildīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!