Kopā ar AS "Latvenergo" amatpersonām aizturētais Andrejs Livanovičs bijis "Latvenergo" prezidenta Kārļa Miķelsona un viņa vietnieka Aigara Meļko biznesa partneris kompānijā "Innovia", liecina "Firmas.lv" informācija.

Miķelsonam un Meļko pieder katram pa 33,75% SIA "Innovia" daļu. Livanovičam līdz pat pagājušā gada augustam piederēja 5% "Innovia" daļu, un viņš bijis šī uzņēmuma valdes priekšsēdētājs. Livanovičs bija viens no "Innovia" dibinātājiem 2006.gada maijā, Meļko iesaistījies mēnesi vēlāk, bet Miķelsons - 2008.gadā.

Patlaban "Innovia" līdzīpašnieki bez Miķelsona un Meļko ir arī zinātniskās pētniecības uzņēmuma "PRU SIA" vadītājs, inženierzinātņu doktors Ilgaitis Prūsis (JL) ar 22% daļu, SIA "Europrojects" valdes priekšsēdētāja, konsultante Eiropas Savienības fondu jautājumos Lidija Škoļnija ar 7,5% daļu un Atjaunojamās enerģijas konfederācijas un Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Aivars Nātre ar 3% daļu.

Livanovičs iepriekš bija arī enerģētikas koncerna "Alstom Power" pārstāvis Baltijā un Francijas tirdzniecības un rūpniecības kameras Latvijā valdes loceklis. "Alstom" ir ilggadējs "Latvenergo" partneris dažādos rekonstrukcijas projektos.

Livanovičs ilgstoši - no 2006.gada novembra līdz pagājušā gada novembrim - bija arī Daugavpilī reģistrētā uzņēmuma SIA "Būvenergoserviss" valdes loceklis. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir aizturējis arī "Būvenergoservisa" vienīgo īpašnieku un valdes priekšsēdētāju Mihailu Paladiju.

Livanovičs bija minēts laikraksta "Dienas Bizness" 2009.gada Latvijas 700 miljonāru sarakstā ar pamatojumu, ka viņam piederošā kompānija "Energy Consulting" guvusi prāvu peļņu, pateicoties vairākiem ar ārvalstu energokompānijām noslēgtiem līgumiem.

Pēdējo četru gadu laikā šī Livanovičam pilnībā piederošā kompānija, kas sniedz "biznesa konsultācijas", nopelnījusi teju trīs miljonus latu, liecina aģentūras LETA aprēķini. 2006.gadā "Energy Consulting" nopelnīja 164 000 latu, 2007.gadā - 1,81 miljonu latu, gadu vēlāk - 550 000 latu, bet pērn kompānijas peļņa bija 415 000 latu.

Firmas apgrozījums 2006.gadā bija 1,36 miljoni latu, 2007.gadā - 2,83 miljoni latu, 2008.gadā - 1,01 miljons latu, 2009.gadā - 0,63 miljoni latu.

Kriminālprocesu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierosinājis par "Latvenergo" amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām tieši laika posmā no 2006. līdz 2010.gadam, kad Livanoviča firma guva ievērojamo peļņu.

"Baltic Screen" publikācijā laikrakstā "Dienas Bizness" 2009.gada sākumā Livanovičs uzņēmuma lielo peļņu 2007.gadā komentējis šādi: "Tas ir tāds pīķis kā Everests Himalajos. Tas bija ļoti trekns gads, ar kura augļiem man jāapietas daudz prātīgāk nekā Aigaram Kalvītim ar saviem treknajiem gadiem. Manā konsultāciju biznesā viens cikls ir 5-6 gadi. Tas nozīmē, ka es uz šīs peļņas rēķina dzīvoju iepriekšējos divus gadus un vēl dzīvošu 3-4 gadus. Jāturpina strādāt, un ar peļņu jāapietas ļoti prātīgi. Es to uztveru kā lielu debesu dāvanu, par kuru jābūt pateicīgam un ar kuru jāapietas ļoti prātīgi. 2008.gadā peļņa būs, taču daudzas reizes mazāka, bet 2009.gadā - vēl mazāka."

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) saistībā ar "Latvenergo" amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām ir aizturējis septiņus cilvēkus - piecus uzņēmuma darbiniekus un divas privātpersonas.

KNAB aizturētās "Latvenergo" koncerna amatpersonas ir uzņēmuma Miķelsons, Meļko, AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks un viņa vietnieks Andrejs Stalažs, kā arī "Sadales tīkla" Austrumu reģiona tehniskais vadītājs Edgars Vitkovskis. To apstiprināja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce.

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka KNAB aizturētās privātpersonas ir Paladijs un Livanovičs.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija, "Būvenergoserviss" pērn strādājis ar 1,12 miljonu latu apgrozījumu, savukārt 2008.gadā uzņēmuma apgrozījums bijis 1,43 miljoni latu. Tāpat sarukusi arī "Būvenergoservisa" peļņa - no 301 070 latiem 2008.gadā līdz 113 481 latam pērn.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka 2006.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 0,49 miljoni latu, 2007.gadā - 1,7 miljoni latu. Savukārt uzņēmuma peļņa 2006.gadā bija 63 300 lati, bet 2007.gadā - 420 000 latu.

Uzņēmumā informēja, ka ar Paladiju nav iespējams sazināties, jo viņš "devies komandējumā". Savukārt Livanoviča mobilais tālrunis atrodas ārpus uztveršanas zonas.

Saistībā ar "Latvenergo" amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām laika posmā no 2006. līdz 2010.gadam KNAB ir sācis kriminālprocesu par noziedzīgajiem nodarījumiem, kas saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb naudas atmazgāšanu, informē Vitenburgs.

Vitenburgs norādīja, ka lēmumi par drošības līdzekļu piemērošanu šīm aizturētajām personām tiks pieņemti "laika gaitā".

Otrdien notikusi kratīšana Miķelsona un viņa vietnieka Meļko kabinetos, citās "Latvenergo" telpās, amatpersonu automašīnās un dzīvesvietās. Kratīšanas laikā bijis pieaicināts arī "Latvenergo" darbību pārraugošās EM pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!