Foto: F64
Šajā gripas sezonā kopumā reģistrēti 52 gripas slimnieku nāves gadījumi un trīs nāves gadījumi pacientiem, kuri, iespējams, bijuši saslimuši ar gripu, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) monitoringa dati.

Pēc letālo gadījumu skaita šī bijusi smagākā gripas epidēmija pēdējo četru sezonu laikā. Iepriekšējā - 2011./2012.gada gripas sezonā - tika saņemti 11 ziņojumi par gripas pacientu nāves gadījumiem, 2010./2011.gada sezonā - 29, bet 2009./2010.gada sezonā - 35.

Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle šo gripas sezonu raksturo kā ļoti nopietnu. "Lai gan, pateicoties šodien iespējamajai ārstniecībai, mirstība nebija tik liela, kāda būtu bijusi pirms 20 vai vairāk gadiem, Latvijā miruši vairāk nekā 50 pacienti, kas ir daudz," norāda Rozentāle.

Lūgta paskaidrot, kādēļ gripas epidēmija bijusi tik smaga, Rozentāle teica, ka šogad Latvijā cirkulējuši četri dažādi gripas apakštipi, ar kuriem daudzi cilvēki nekad dzīvē nebija saskārušies, tādējādi viņiem nebija nekādas imunitātes. "Imunitāte pret šiem gripas apakštipiem bija gripas vakcīnā," sacīja mediķe, piebilstot, ka šosezon vakcinācijas līmenis bijis nepiedodami zems.

Viņa sacīja, ka Latvijas Infektoloģijas centrā šajā gripas sezonā ārstējās aptuveni 1000 smagi slimu gripas pacientu, no kuriem neviens nebija vakcinējies, - 30% pacientu ārstējās intensīvās terapijas nodaļā, un desmit pacienti nomira. "Ja viņi būtu vakcinējušies, viņi, visticamāk, būtu pasargāti un nekad neslimotu ar smagām gripas formām, vēl jo vairāk - viņi neiemantotu nekādas komplikācijas un nemirtu," pārliecināta mediķe.

Rozentāle uzskata, ka vainu par smago gripas epidēmiju zināmā mērā jāuzņemas SPKC. "No atbildīgo institūciju, konkrēti no Slimību profilakses un kontroles centra, puses netika veikta nekāda sabiedrības informēšana pirms gripas epidēmijas par nepieciešamību vakcinēties un par iespējamību vakcinēties," pauž ārste.

Kā liecina SPKC dati, pēdējo sešu gadu laikā iedzīvotāji pret gripu vakcinējušies arvien mazāk. Šā gada sākumā pret gripu Latvijā bija vakcinējies mazāk nekā 1% iedzīvotāju.

SPKC speciālisti atzīst, ka Latvijā iedzīvotāji pret saslimšanu ar gripu neizturas pietiekami atbildīgi, nevakcinējas, lai neslimotu, kā arī laikus nevēršas pie ģimenes ārsta, lai savlaicīgi uzsāktu ārstēšanu. Tomēr ārsti uzsver, ka sabiedrības informēšanas pasākumi šogad tika veikti un tiks veikti arī turpmāk.

"Jāatceras, ka nav divas vienādas gripas epidēmijas - ir vieglākas un smagākas. Attiecīgi, ja ir tāda gripas epidēmija kā šajā gadā, iedzīvotāji slimo vairāk un smagāk, īpaši iedzīvotāji, kuri ir riska grupās," skaidro SPKC Laura Ševčenko. Viņa arī uzsver, ka šogad gripas epidēmijas sākumā valstī dominēja tas pats gripas vīruss, kas 2009.gadā izraisīja gripas pandēmiju un kas izraisa smagākas saslimšanas nekā citi.

Lielais saslimušo un komplikāciju skaits, SPKC ieskatā, ir skaidrojams arī ar neparasti garo un auksto ziemu, kuras dēļ gripas vīrusu cirkulācija sabiedrībā bija ilgāka nekā citus gadus.

SPKC atgādina, ka vakcinācija pret gripu ir efektīvākais gripas profilakses līdzeklis un to katru gadu ieteicams izmantot, lai izsargātos no saslimšanas.

Šogad mirušie gripas pacienti bijuši vecumā no 0 līdz pat 86 gadiem - 27 vīrieši un 28 sievietes. Lielākā daļa mirušo bijuši vecumā virs 50 gadiem - 41 no 55 pacientiem. Gandrīz visiem mirušajiem bijis vismaz viens riska faktors - galvenokārt hroniskas slimības, piemēram, sirds, plaušu saslimšanas, cukura diabēts, aknu saslimšanas, onkoloģiskas slimības, nervu sistēmas slimības, HIV vai citi riska faktori. Šogad gripa prasījusi arī kādas grūtnieces dzīvību.

Kā ziņots, 13.maijā SPKC izziņoja gripas epidēmijas beigas. Epidēmija tika izsludināta 21.janvārī.

SPKC jau informējis, ka nākamā gripas sezona tiks sagaidīta ar skaidrojošu gripas vakcinēšanās kampaņu, ņemot vērā spēcīgo gripas intensitāti šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!