Foto: Pixabay
Aizvadītajā nedēļā, turpinot pūļa testēšanu, Covid-19 atklāts 6,09% Balvu novadā nodoto siekalu paraugu, informē pašvaldība.

Siekalu testus Balvu novadā pagājušajā nedēļā varēja saņemt divas dienas. Divās dienās uz laboratoriju tika nosūtīti 640 siekalu testa paraugi. No tiem 39 testi jeb 6,09% bija pozitīvi, bet 12 atzīti par šaubīgiem.

Balvos atklāti 32 jauni saslimšanas gadījumi, Bērzkalnes pagastā trīs, Vīksnas pagastā divi. Pa vienam gadījumam atklāts arī Bērzpils un Lazdulejas pagastos.

Novada pašvaldība sadarbībā ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu "BIOR" turpina organizēt iestāžu darbinieku regulāru testēšanu. Iestādēs, kur tiek uzņemti apmeklētāji vai kuru darbiniekiem darba specifikas dēļ ir nepieciešama saskarsme klātienē, testēšana notiek vienu reizi nedēļā.

Pagājušajā nedēļā kopā tika notestēti 179 darbinieki no sešām iestādēm. Diviem darbiniekiem atklāta inficēšanās ar Covid-19, bet vienam rezultāts bija apšaubāms.

Arī šonedēļ turpināsies darbinieku testēšana.

Līdz šīs nedēļas beigām apmeklētājiem vēl ir slēgta Vīksnas pagasta pārvalde, Valsts un pašvaldības vienotais klientu apkalpošanas centrs. Pirmsskolas izglītības iestādē "Pīlādzītis" ir slēgta viena grupiņa, un šonedēļ darbu atsāks Pašvaldības policijas darbinieki.

Covid-19 pacientu skaits Balvu slimnīcā nemazinās, atzina Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības galvenā ārste Sarmīte Andruķele. Viņa rosina visus iedzīvotājus nebaidīties pieteikties vakcīnai un sapotēties, tiklīdz ir izdevība.

Arī ģimenes ārsti novadā esot gatavi masveida iedzīvotāju vakcinācijai. Vairāki ģimenes ārsti uzņēmušies arī savu kolēģu pacientu vakcinēšanu.

Covid-19 slimības būtiska uzliesmojuma dēļ Gulbenes un Balvu reģionā jau iepriekš notikusi pūļa testēšana, noņemot siekalu paraugus.

Analīzes iedzīvotāji varēja nodot bez maksas un pēc brīvprātības principa.

"Pūļa testēšana ir iedarbīgs veids, kā noteikt vietas, kur parādās infekcijas perēkļi. To precizitāte ir vērtējama aptuveni 97-98%. Palielinot testēšanas apjomu, tiks vērtēta infekcijas izplatības situācijas attīstība," norāda vietvaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!