Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Aizvadītajā nedēļā, no 5. līdz 11. septembrim, Latvijā par 14,5% pieaudzis jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, portālu "Delfi" informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Kā ziņo SPKC, infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) 1,04 norāda uz infekcijas slimības izplatīšanos sabiedrībā. Par 6% pieaudzis pacientu skaits stacionāros.

Iepriekšējā nedēļā novērojams jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaita pieaugums vecuma grupā līdz 19 gadiem un biežāk gadījumi tika reģistrēti Rīgā un Kurzemē, norāda SPKC.

Laika periodā no jūnija līdz augustam nāves gadījumu biežuma (uz 100 000 iedzīvotajiem) salīdzinājums parāda, ka cilvēku, kuriem bija primārā un balstvakcinācija, nāves risks Covid-19 infekcijas gadījumā bija 4,7 reizes zemāks nekā nevakcinētajiem un daļēji vakcinētajiem, bet tikai primāro vakcināciju saņēmušajiem nāves risks Covid-19 infekcijas gadījumā bija 4,1 reizi zemāks nekā nevakcinētajiem un daļēji vakcinētajiem, skaidroja SPKC.

Analizējot datus par pēdējiem trīs mēnešiem, redzams, ka no jūlija pieaug reinfekciju gadījumu skaits ar Covid-19, jūnijā tie bija 17,8%, jūlijā 26,6%, bet augustā jau 31,3% no visiem jaunatklātajiem gadījumiem.

Tāpat SPKC atgādina, ka no pirmdienas pielāgotās vakcīnas ir pieejamas ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas kabinetos.

Lai saņemtu vakcīnu, jāsazinās ar sava ģimenes ārsta praksi vai ārstniecības iestādes vakcinācijas kabinetu. Tāpat kā līdz šim vakcīnas saņemšanai var pieteikties arī tīmekļa vietnē "manavakcina.lv".

Vakcinācija rekomendējama visai sabiedrībai. Īpaši tā tiek rekomendēta: veselības aprūpes personālam; senioriem vecumā no 65 gadiem; cilvēkiem ar hroniskām slimībām; imūnsupresētiem cilvēkiem un viņu ciešām kontaktpersonām; ilgstošiem sociālās aprūpes centru iemītniekiem un viņu aprūpes personālam; grūtniecēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!