Aizvadītajā ziemā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu Rīgā nosalušo cilvēku skaits ir samazinājies par 33%, otrdien Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteju informēja Labklājības departamenta speciālisti. Pašvaldības ierēdņi par aukstā laika periodu uzskata laiku no 1.novembra līdz 30.aprīlim.
Aizvadītās ziemas aukstajā laika periodā nosaluši 68 cilvēki, bet iepriekšējā - 102 cilvēki, liecina departamenta sagatavotā informācija.

Kā pastāstīja pašvaldības projektu koordinators Dzintars Zaļūksnis, šā gada pirmajā ceturksnī tika palielināts vietu skaits Rīgas patversmēs no 525 līdz 569 vietām. Naktspatversmes pakalpojums izmantoja vidēji 584 personas dienā, kas ir par 10% vairāk nekā gadu iepriekš.

Kad nakts gaisa temperatūra noslīdēja zem mīnus 5 grādiem, naktspatversmju darba laiks tika pagarināts par vienu stundu no rīta un vakarā - no plkst.17 līdz 9.

Īpaši aukstajā laikā, kas šogad bija februārī, naktspatversmju klientiem tika atļauts uzturēties naktspatversmēs arī dienas laikā. Šādu pakalpojumu izmantoja 262 vīrieši un 54 sievietes. No 22. līdz 25.februārim darbojās īslaicīgās uzturēšanās vietas Rīgas priekšpilsētu un rajonu izpilddirekciju noteiktās telpās, kurās uzturējās kopumā 51 persona.

Kopā Rīgas patversmes un naktspatversmju, krīzes centru sievietēm ar bērniem un īslaicīgās uzturēšanās vietu pakalpojumus 2007.gada pirmajos trīs mēnešos saņēma 1209 cilvēki, kas ir par 7% vairāk nekā šajā pašā laika posmā pērn, kad minētos pakalpojumus saņēma 1122 personas.

Departaments uzsver, ka lielākajai daļai ir grūtības mainīt savu sociālo situāciju. 26% patversmes klientu ir pastāvīgs vai pagaidu darbs, 57% ir darbspējīgi, bet nestrādā, bet 19% ir invalīdi vai pensionāri.

2007.gada pirmajā ceturksnī Rīgas dome finansēja divu organizāciju sniegtos zupas virtuves pakalpojumus četrās vietās Rīgā, kur tika izsniegtas līdz 700 porcijām dienā sešas reizes nedēļā. Trijos mēnešos tika izsniegts 41 600 porciju. Salīdzinājumā 2006.gada pirmajā ceturksnī Rīgas dome finansēja vienas organizācijas sniegtos zupas virtuves pakalpojumus vienā vietā galvaspilsētā, kur tika izsniegtas 250 porcijas dienā trīs reizes nedēļā. Kopā tika izsniegtas 7892 porcijas.

Šā gada pirmajos trīs mēnešos pašvaldības policija Rīgas patversmē un naktspatversmēs nogādāja 172 personas, no tām 119 - februārī, kad bija visaukstākais laiks. 36 personas no policijas piedāvātās palīdzības atteicās, bet divi cilvēki ar apsaldēšanās pazīmēm tika nogādāti dzīvesvietā.

Neatliekamā ātrā medicīniskā palīdzība nogādāšanai ārstniecības iestādē tika izsaukta 15 gadījumos, bet atskurbšanas istabā tika nogādātas 37 personas.

Tika veikti arī informatīvie pasākumi, lai bezpajumtniekus un sabiedrību informētu par pieejamo palīdzību, tostarp tika izsniegti gandrīz 2000 informatīvie bukleti gan latviešu, gan krievu valodā, bet plašsaziņas līdzekļos izskanēja apmēram 230 ziņas.

Komiteja pieņēma zināšanai departamenta sagatavoto informāciju un nolēma, ka izdarīt grozījumus rīcības plānā pašlaik nav nepieciešams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!