Foto: LETA

Aizvadītās nedēļas laikā Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) personāla vidū dubultojies Covid-19 saslimšo skaits – šobrīd sasirguši 60 slimnīcas darbinieki, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica PSKUS valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš.

"Šobrīd mūsu darbinieku saslimstība mūs satrauc visvairāk, jo bez personāla mēs nevarēsim ārstēt pacientus. Šobrīd tas vēl nerada nekādas problēmas slimnīcas darbībā. Bet, ja saslimušo darbinieku skaits turpinās augt, tas, iespējams, būs izaicinājums pacientu ārstēšanā," norādīja Muciņš.

Lai slimnīcas personālu pasargātu no saslimšanas ar Covid-19, PSKUS vadība aicina savus darbiniekus saņemt Covid-19 balstvakcinācijas devu. Kā atzina Muciņš, apmēram puse slimnīcas darbinieku ir saņēmuši trešo poti.

Savukārt attiecībā uz Covid-19 pacientu skaitu slimnīcās ir novērojums "lēzens pacientu (skaita) pieaugums". No pagājušās nedēļas vidus līdz šīs nedēļas vidum Covid-19 pacientu skaits PSKUS pieaudzis no 60 līdz 80 pacientiem. Lielākā daļa pacientu slimnīcā ir nevakcinēti.

Muciņš arī skaidroja, ka daudziem Covid-19 pacientiem slimnīcā ir nepieciešama intensīvas terapijas aprūpe, jo PSKUS pacientu vidū joprojām dominē Covid-19 delta paveids.

Šobrīd PSKUS gatavojas gaidāmajam Covid-19 vilnim slimnīcās. "Mēs gatavojamies scenārijam, ka Covid-19 inficētie pacienti būs decentralizēti ārstēti. Tas nozīmē, ka visbiežāk kovids būs blakus diagnoze, bet pacients tiks stacionēts ar kādu citu saslimšanu. Tikai stacionāros mēs visbiežāk uzzināsim, ka pacientam ir blakus diagnoze Covid-19," paskaidroja Muciņš.

Muciņš arī norādīja, ka šīs nedēļas SPKC atklāto pozitīvo Covid-19 gadījumu iespaids uz slimnīcām būs redzamas nākamajā nedēļā.

Trešdien Slimību kontroles un profilakses centrs ziņoja par 5082 jauniem Covid-19 saslimšanas gadījumiem.

Jau vēstīts, ka trešdien Latvijas slimnīcās ārstējās 654 Covid-19 pacienti, 80 no viņiem ir smaga slimības gaita, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) sociālajā medijā "Twitter" trešdien rakstīja, ka šobrīd situācija slimnīcās "ir stabila". Ministrs norādīja, ka sniegs valdībā pieprasījumu par papildu Covid-19 ierobežošanas pasākumiem tad, ja vai kad slimnīcās būs vairāk nekā 800 Covid-19 pacientu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!