Saeima ceturtdien otrajā lasījumā akceptēja grozījumus radio un televīzijas likumā, kas, pēc Eiropas Savienības (ES) prasībām, ļaus ekskluzīvi raidīt sabiedrībai īpaši svarīgus notikumus raidorganizācijām, kas aptver vismaz 95% iedzīvotāju, nevis 100% teritorijas un iedzīvotāju, kā nosaka spēkā esošais likums.
Pirmajā lasījumā koalīcijas deputāti atbalstīja priekšlikumu noteikt vismaz 80% apraidi, taču pret šādu apraides samazināšanu asi iebilda opozīcija, otrajā lasījumā nepieciešamās apraides procents palielināts par 15%.

Pašlaik likuma prasība ekskluzīvai raidīšanai nodrošināt labu uztveramību visā Latvijas teritorijā pat tehniski nav īstenojama, turklāt šis noteikums televīzijām ir neizdevīgs. Šobrīd LTV 1 aptver 94,9% teritorijas, LTV7 - 85% teritorijas, LNT - 53,6% bet TV3 - 97% teritorijas.

Grozījumi arī paredz nacionālajā pasūtījumā iekļaut prasību Latvijā veidotajās radio programmās no pulksten 7 līdz 22 iekļaut vismaz 40% Latvijas kultūras identitāti atspoguļojošas mūzikas, nevis 40% Latvijas autoru mūzikas, kā tas ir pašlaik.

Opozīcijas deputāti arī ierosinājuši svītrot no likuma normu, kas paredz, ka "raidorganizācijas veidotajās programmās raidlaika apjoms svešvalodās nedrīkst pārsniegt 25% no raidlaika kopapjoma diennakts laikā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!